Po meni ovo se resava sirim kadrom, pa onda crop...doduse treba se toga setiti u onom zaletu..
Kad god sam tako uradio, nisam pogresio... Kada god nisam, cesto sam pogresio..
To moze da pomogne, ali i da udalji od cilja...
Fotografije nastaju PRVENSTVENO u glavi autora!!
Odmah zatim idu oko i noge(nekako zajedno pod ruku
). Ako smo vec kod portreta, ne reportaza, nakon ideje dolazi realizacija.
Trazi se odgovarajuca, po mogucstvu interesantna pozadina. Ako je ona manje bitna za sam portret, treba da bude dovoljno neutralna, kako ne bi odvlacila nepotrebno paznju posmatraca.
Bira se prikladno svetlo, tacnjie svetlosni uslovi. Ne treba zaboraviti ni na prethodni razgovor s modelom, da ovaj dobije ideju sta je to sto imamo nameru da izvedemo.
Jednostavno "stani tamo i gledaj u objektiv" nije dovoljno. Znaci, konverzacija vodi obostranom opustanju, spontanosti...sto opet rezultira emocijom koju fotografija treba da prenese.
Tek onda(ako nisam nesto preskocio) dolaze na red fokus, blenda, ISO...
@smarko, ma jasno je to samo ... kako se naterati i napraviti taj korak nazad da ne bude sve tako "tesno" .. evo vrtim slike od pre neki dan, na *svakoj" fale prsti, saka, noge, pola ruke .. ok jeste mali brz i juri po sobi i ne voli da se slika i soba nije beskonacno velika i ... imam izgovora koliko oces ali jbt na *svakoj* slici fali nesto, sto rece kiza, ko da sam mesar
Arhi, ovaj scenario koji ti pominjes u svom postu i ne mozes da nazoves portretnom fotografijom. Vise spada u sportski zurnalizam, obzirom na brzinu i zivost malca
Tu je pristup "malo" drugaciji...
Idemo dalje... Kako vam se dopada najnovije delo
74.
Nije lose, ima ono "nesto" sto se od portreta ocekuje.
Ono sto fali je, neprecizno kadriranje u smislu, gde vodi njen pogled i gde se zavrsava. Nedovoljno. Vracamo se na temu "uskog kadriranja" ili mozda nedovoljno dobrog cropa.
Zato i isticem, bolje cropovati pre pritiska na okidac(u glavi i kroz trazilo), nego kasnije u PS-u. Sto naravno nije zabranjeno, al' ume da odvede u stranputicu.
Moj predlog...(na kraju posta)
Sad moze neko da primeti "odseceno rame" sto stoji. Ali, ako posmatras sliku u celini, vidis da oci i pogled vode u ne tako sazet kadar. Odvlace paznju posmatraca u pravca koje si TI zeleo, te samim tim "rame" ne zapada u ometajuci faktor.
^
Prijatelju dovidjenja, ja i ti smo zavrsili sa daljim diskutovanjem... Provociraj nekog drugog na nekom drugom forumu ako ti dozvole, to kod mene ne pali, i ovde ti nece proci
Moje iskreno misljenje Nenade, steta je...
Jos kako mi prija, svaka pohvala ili "like", al' se "brzo" i zaborave. Svoje najljuce kriticare i danas pamtim i imam ih pred ocima. Ako ne svaki put kad skljocam ono, veoma cesto...
Probaj da preskocis preko svoje senke i uvideces jednog dana, koliko je @Tsuyoshijev "klizeci" bio ipak nesto pozitivno