Kao sto sam rekao, na ove dve poslednje fotografije vidi se pravac u kome ce se kretati obrada lica, zamolio bih iskusnije kolege da bace pogled na ove dve fotke pa ako imate neki savet po tom pitanju dobro bi mi dosao... Unapred hvala cisto da ne bi u svojoj subjektivnosti otisao u pogresnom pravcu @Argon
Pa nije to bukvalno tako kako sam napisao, ali D&B najivse koristim, pa ne mogu fotke da izgledaju ovako kako izgledaju da nisu prosle neku obaradu a svakako obradom pravim ono sto zelim... Nije tu samo PS, sustinski u LR je najlakse raditi i 80% posla moze da se zavrsi u LR ako je fotografija dobro eksponirana, daleko bolje nego u PS...
5ds i 85 f1.2 II daju tako dobre fajlove da pre obrade cesto samo treba odrediti camera profil u LR i ta fotka je vec spremna, deluje kao da tu ne treba nista da se radi
Obrada u mom slucaju ide sledecim redosledom kada je fotka dobro eksponirana sa dobrim svetlom...
LR
1. Biram camera profil, najcesce camera standard, za moj aparat najbolji odnos kolorita i kontrasta
2. Korekcija fotografije u lans corecction ako treba, najcesce treba korigovati CA
3. WB, ovome treba posvetiti najvise paznje
4. Korekcija ekspozicije ako ima potrebe, najcesce je to minimalna korekcija
5. Sredjivanje boja prema modelu, na ovim nocnim cesto treba odraditi korekciju boje koze smanjiti zutu itd
6. Sredjivanje boja prema pozadini ako je potrebno a najcesce je potrebno
PS
1. Uklapanje 2 fajla iz LR, u osnovi je fotografija sredjena prema modelu, preko te fotke fotografija na kojoj je sredjena pozadina, kada se rade pejzazi uklapam 2-3 fotografije sa razlicitom ekspozicijom...
2. D&B najcesce samo korekcija senki na licu u cemo sam na fotografiji 83 totalno omanuo, a na ostalim manje vise tako sam hteo da izgledaju, ove poslednje dve su pravac u kome ce po tom pitanju da ide obrada...
Ovo je redosled radnji koji ide na svakoj fotografiji, a ima tu jos po nesto sto se odradi specificno za svaku fotografiju, kao recimo na poslednjoj ova jaka senka ispod brade, tu je u LR napravjena jedna fotografija gde sam potpuo izvuko tu senku i kasnije u PS samo sam je korigova i doda, isto to je radjeno na fotografiji 84 sa istom senkom i senkom ispod nosa... Ono sto zelim je da sto manje koristim invezivne korekcije poput farbanja i kompletnog menjanja strukture koze lica raznim tehnikama kloniranja, tako je lakse i brze, za D&B potrebno je strpljenje i dobro oko, a to je ono na cemu radim posto je D&B neinvezivna tehnika posle koje fotografija ostaje sa orginalnim teksturama, naravno ako se ne preteruje kao sto sam ja preterao na fotografiji 83 a u manjoj meri preterao sam i na ostalim fotografijama sem na ove dve poslednje...
@Goxy89
Tebi sem PS nista vise i ne treba, posto sve ovo sto sam napisao za LR kod tebe je vece odradjeno u aparatu, ali ti mnogo radis i mozda bi ti cak bilo i previse posla da svaku fotografiju propustas prvo kroz LR pa zatim PS, treba to sve da se stigne. Ja ne zelim da se navikavam na takav nacin rada, zalim kontrolu nada celom fotografijom a to je jedino moguce kada se radi sa raw fajlovima, uz to imam vremana da je sredim. Trenutno je uspesnost ovakvog pristupa sarenolika, ali ja sam uporan i kako vreme odmice ustali ce se odredjeni kvalitet i nivo obrade
Hvala svima na komentarima, meni bas puno znace za dalje napredovanje