Ne bih nespremnost prihvatanja kritike nazvao najvažnijim razlogom za nedostatak aktivnosti na forumu. Laički rečeno, ljudi su socijalna bića i teže prihvatanju i afirmaciji koju dobijaju od drugih ljudi. Vezano s tim, jedan od problema foruma kao takvih jeste i to što na forumu uobičajeno piše samo jedna grupa ljudi, da tako kažem, domaći, ljudi koji se znaju i poznaju virtuelno i/ili i u realnom životu. Nije to samo na fotografskim forumima, već i na svim drugim. Recimo, na forumu na kojem sam izuzetno aktivan a koji se bavi psihološko-religioznom tematikom, piše nas desetak, ako i toliko. Povremeno se javi neki novi član koji ostavi par postova, a zbog toga što je većini ljudi nivo pažnje kao kod pitbula na ekstaziju, jednostavno ne želi da uđe u suštinu rasprave i posveti joj dužnu pažnju, te, kao takav, brzo ode. Slično kao i ovde: član dođe, ostavi par fotografija such as they are, niko ne komentariše odmah ili u roku od nekoliko dana, i član prestane da postavlja fotografije ili piše.
U vezi sa migracijom na FB, Twitter i ostalo, pa, tamo je jednostavno mnogo (više) ljudi, a pošto fotografiju velika većina ne doživljava čak ni kao hobi, već kao snapšotovanje i postavljanje istih, te skupljanje awww komentara i lajkova predstavlja, opet, za tu veliku većinu, mnogo veću satisfakciju od slušanja i čitanja kritika za fotografije koje i nisu namenjene stručnoj kritici, to je tako kako jeste, i ne verujem da će se promeniti u nekoj bližoj budućnosti. Jednostavno, forumi odumiru kao način online komunikacije, i to nije ništa čudno. Da li se neko seća nekad ultrapopularnih mirca i icq?
Što se moderatora tiče, svojevremeno, davno, bio sam mod na forumu koji više nije aktivan, i tamo se moderatorska funkcija ogledala u tome što se postavljaju nove teme, splituju postojeće, kače vesti i slično, ali opet, taj moderatorski posao podrazumeva da na forumu članovi pišu, kako bi imalo šta da se moderiše. Moderator može da pomogne, upozori, ali ne može da natera ljude da pišu.
Lično sam se u poslednje vreme povukao, da tako kažem, sa neta. Pišem na tom jednom forumu i komuniciram sa nekim ljudima preko FB i maila, ali i to je svedeno na neophodni minumum. Što se fotografije i fotografisanja i pisanja tiče, pa...upotrebiću floskulu da nemam vremena, ali istina je da pored svih obaveza, kad te obaveze završim, mnogo mi je važnije da vreme provedem sa porodicom nego da pišem na forumima.
Ah da, nemam aparat. I to je neki razlog. U stvari, kupio sam ženi tablet i dobio neki Samsung kompakt na poklon, dakle aparat je tu, ako može da se slika telefonom, može i kompaktom, ali...opet je stvar prioriteta.