Slazem se da je to sa tutorijalima prilicno nategnuto. Pisanje pravih i naprednih tutorijala iziskuje znacajno vreme, organizacionu semu clanka... i sl.
Praksa kaze da oni pravi i iznad svega korisni tutorijali obicno obitavaju na sajtovima gde se pristup placa. Takodje, struktura fotografa koje interesuje takva tematika je malo drugacija od klasicnog forumasa, tako da je mali broj takvih koji obitavaju po forumima. Ima ih po stock zajednicama, odnosno izdvojenim delovima foruma kao sto je slucaj kod nas. Bio je i lumina forum, ... sa takvim tutorijalima, ali se urusio ... jednim delom bas zbog toga, jer tu vrca i neka sujeta... - sto ja da ti prodam trik, pa da ti zaradis vise ... - sto je besmisleno, al ajde... da sad ne ulazimo previse u taj konkretan problem. Uglavnom, i oni koji znaju... stanu posle objavljenog drugog ili treceg tutorijala.
sa druge strane, ogroman je broj onih koji na pp od mene traze, osnovni info kako da se uradi resize fotografije, upload, ostrenje, kropovanje i sl. Njihov procenat je znacajno veci od onih kojima treba ozbiljan tutorijal.
Trece, evo ja cu u svoje ime da se izjasnim da ne umem da pisem takve tutorijale, jer naprosto... Photoshop koristim u nekim normalnim i osnovnim koracima. Skoro sam negde prokomentarisao, da bih prodao fotoaparat i batalio fotografiju kada bih morao da drndam fotografiju kroz 40 lejera i da na to potrosim 4 sata. Dakle, ja ovde ne mogu da dam doprinos.
Negde gore procitah i to da forum cine testovi i prikazi opreme i da bi to trebalo pojacati. Na ovim nasim prostorima ne postoji ni jedan sajt koji je iz prve ruke pisao o toliko aktuelne foto opreme. Mozda sam pogresno razumeo, ... a ako jesam... sorinjavam se (sto bi rekla Neonka). Dragan je vise okrenut ozbiljnim testovima vrhunske foto opreme, dok se ja kroz blog trudim da ponudim info o izlozbi, fotomonografiji, korenima fotografije sa nekim licnim utiskom... sa takodje ucestalim prikazima fotoaparata i objektiva. Dragcetovi testovi i blog su usko povezani sa forumom, tako da se trudimo da ozivimo i njega sa tim temama. Veliki broj registrovanih poseta i prisutnih neregistrovanih clanova govori da ima daleko vise onih koji neulogovani prate ovdasnje pisanije.
Evo, u ovom trenutku ... 191 gostiju, 23 korisnika, a taj broj dolazi i do 290 gostiju. Kako njih naterati da se registruju, loguju i pisu... eeeeeeeeeeee, to je vec drugi padez. Mozda je upravo uzrok u drugom pasusu ovog posta