Pa problem je u tom "ako", jer ti adapteri ne rade toliko dobro, koliko je to predstavljeno.
sta znam svi koje ja znam da razmisljaju gledaju ih kao da to funkcionira ok
Jako malo truda je potrebno uložiti da bi se to utvrdilo.
pa sad, da ako ga imas ... ali naci review kome verujes da to pokriva nije lako. uzajmiti ga u srbiji na 24h za test sa canon adapterom (imam vec fotgin) je (meni) nemoguce ... da imam gde da uzajmim telo na dan sve bi mi bilo mnogo jasnije
I pored toga, cene tih aparata su toliko sumanute za ono što nude, da prosto ne vidim logiku da to iko razmotri, barem dok cena ne bude prepolovljena.
stakla su preskupa ako ne valjaju ali tela nisu tako sumanuto skupa?! ja gledam milc i dalje kao "za hobiste sas pare" .. u poredjenju sa ostalim mojim skupim hobiima nista ta ledja nisu znacajno skupa .. hobista kupuje nesto zato sto mu "radi posao" (donosi zadovoljstvo, ubrzava put do zadovoljstva, za kratko vreme donese mnogo zadovoljstva, umanjuje stres/smor) .. i meni je tu milc keva - kinta je bitno da nije "sramotna" ali to sto je neki % skuplji od ovoga ili onoga ne pravi razliku, ne uzimam ga kao alat koji mora da se "isplati" kroz rad (kao sto recimo kupujem kompjuter, monitor, tastaturu, stolicu.. kao alat za posao, ne kao igracku za hobi) ... mozda zato ja gledam tog sonija drugacije od vas, vi ga gledate kao alatku za posao i onda jbg on za 20% vise para ne donosi nista, cak pravi "sistem" skupljim i nestabilnijim... ili cak "nema sistema sa njim" ... dok je meni za hobi do jaja da na njega navrnem 3000eur canon objektiv i 30eur M43 ruski manuelac star 80 godina...
mada moram priznati da kroz ovu pricu od zadnjih par nedelja sve vise naginjem nekom ff canonu umesto soniju .. samo kad bi bio neki canon sa stabilizacijom u telu i nekim opcijama koje imaju kompakti jeftiniji od blica za canon (hebeni gps na primer) ne bi se razmisljao vise uopste (posto sam sa ovim malim sonijem koji sam uzeo na test dosao do toga da mi gabariti kod milca ne prave (osim naravno reg. distance ali to je druga prica) veliku razliku, i dalje kad stavim veliko staklo i blic to je i dalje hebeno tesko, a slikah neki dan ceo dan sa mark3 i mark2 i toliko lepo leze u ruci u poredjenju sa milc telom.. jos mi deluje, mozda je subjektivno nisam imao jedan pored drugog da probam, da je mark2 laksi od mog 50d, a smorio sam se koliko je na mark3 brzi fokus nego na 50d... smorio se ko g00zica)
no da batalim off topic sa strane profi fotografa nemam pojma kako soni milc izgleda ... sa strane hobiste navedeni problemi su
- cena - ona za hobistu ne igra preveliku ulogu ako aparat ima "bang" a ja bi rekao da sony to ima!
- nedostatak nativnih stakala - opet za hobistu ovo nije problem, mali reg.dist. znaci da moze bilo koji adapter da se zabode za bilo koji objektiv, milion manuelaca ce raditi 1/1 sigurno, adapteri.. ja i dalje verujem da to radi ok i cekam da mi neko da primer da ne radi, prica sa ovaj vs onaj fokus za ovo telo ne pije vodu posto ima tacke af i za ovaj i za onaj fokus zar ne?!
- zaokruzen sistem - opet, za hobistu, nebitno, hobista ne pati da pise sony ili canon ili da mu objektiv i telo budu u tonu .. to je hipsteraj ne hobi, hobista voli da budzi, da se igra, da zabode 2eur objektiv na 2000000eur ledja...
tako da iz mog ugla sony milc je odlican za hobistu .. posebno ovaj a7s 2 .. on razbija, stabilizacija u telu, dosta megapixela (da mozes da kropnes sta te zanima ne moras da se ubijes kadriranjem ako nemas kad / ne umes / jos uvek ucis, ne zato sto je mnogo megapixela super potrebno za bilo sta) .... e sad ima tu i dalje dosta "ako" .. za hobistu je bitno da postoji community, da ima tih sprava u okolini, da moze da razmeni iskustvo, opremu... tu je sony u minusu, bar ovde, najblizi covek za kog sam cuo da ima A7 je u sloveniji jbg .. u beogradu trazim negde da uzajmim na 24h vec par meseci i nigde ne nalazim..