Izmedju “Ma samo hrabro” i “Ma samo hrabro, 2. deo” proteklo je na stotine snimaka. U proteklih par nedelja dnevno sam provodio po sat ili jace, na livadi ispod ruznog restorana “Ski staza beogradska” puzeci izmedju biljaka, na opste zgrazanje mog psa (videti avatar) kome nije jasno sta mi to lovimo i uz sazaljive poglede izletnika (tipa “mora da je jadnicak skrenuo”). Najveci broj snimaka doziveo je trenutnu delete sudbinu, a ni malobrojnim preostalim nisam zadovoljan. Bas sam radio! O makro snimcima bih mogao da napisem poglavlje. Ukratko, probleme bih podelio na hardware (objektiv, medjuprstenovi, predsociva, tripodi..) i software (svetlo i .... vetar!). I dok se hardware i da nekako savladati, oni iz klase software su pravi problem. Svetla nikad dovoljno, barem ne prirodnog i posebno ne rano ujutru, i jos posebnije ako se koriste extension tube, sto je vec notorna stvar. Zato smatram da cu to ubuduce morati da korigujem Nikonovim SB700 uz razne home made difuzije (na ovom mestu molim forumse za stav o ovom uredjaju). Verujem da ce SB 700 ukloniti problem i sa mojim najljucim neprijateljem – povetarcem, jer ce dozvoliti snimanje sa kracim vremenima. Jer, kako god, za iole manju blendu( DOF!), vremena ekspozicije se produzi do u nedogled, a povetarac, koji cesto ni ne osecate, ucini da je model „stresen“ (citiram Nea) cak i kad se koristi tripod. Elem, svetlo je kljucni element, sto ne cudi, jer i fotografija je umetnost crtanja svetlom!
Tehnika koju sam usvojio, e da bih izbegao snimanje iz ruke i tako nastajanje neostrine, je sledeca: odaberem cvet za koji sam uocio da ga bube „vole“ (bojim broj sletanja po minuti). Obicno je to ona bodljikava ljubicasta trava. Namontiram tripod (Velbon Sherpa 555Q sa QHD51Q glavom), a njega stavim moj Nikon D90 sa Tamronom 90 mm Macro i mozda ponekim medjuprstenom (Phottix), te izostim na pomenuti target cvet. Nikon podesim na okidanje daljinskim (ML-L3), pritajim se i ...cekam. Pri tome se trudim da ISO bude oko 200 a f ne manje od 11 (saveti DeVil-a). Eksperimenti su pokazali sledece: bube slecu na sve drugo sem na targetovani cvet!. Lisce, travke, zemlju cak, samo na taj izabrani cvet ne! Sve jedno, mislim da ovo nije losa tehnika i uz SB 700 trebalo bi da bolje rezultate. U medjuvremenu, kao dokaz napredka, evo dve, snimane iz ruke ( a iz razloga gore pomenutog i u vezi bojkota izabranog cveta od strane buba) , tek da se zna da ne odustajem a i da cujem vase komentare, do kojih mi je jako stalo.