opet pominjem nisam mogao da resim problem hot i stuck piksela koji su bas pravili problem
problem sa crknutim pixelima na senzoru moze da ti se desi sa *SVAKIM* fotoaparatom, isto kao sto moze da ti se desi da umru na monitoru i slicno, pitanje je da li je aparat pod garancijom i koliko mrtvih pixela se racuna u "tolerabilno" (koliko ja znam nijedan dslr proizvodjac nema 0 dead pixel policy) i to dal je canon, nikon, fuji, panasonic, hasselblad nema veze.. pixel na senzoru moze crkne iz milion razloga - posebno kada se radi video i posebno na manjim telima gde je hladjenje ozbiljan problem.
sto se tice problema sa fokusom, nijedan dslr aparat u tvom cenovnom rangu (a mislim ni milc ali to vec ne mogu da garantujem) nema mogucnost faznog fokusiranja tokom snimanja videa, to mogu neki milcovi (imaju specijalne "duple tacke sa mikro socivima" koje mogu da rade fazno merenje direkt na senzoru) a od dslr-ova koliko ja znam trenutno moze samo 5dmk4 (on sve tacke ima duple), svi ostali rade iskljucivo kontrastno fokusiranje dok snimaju video (moguce da neki video orijentisan tipa 6D ili 7D ima poneku duplu tacku na senzoru sa mikrosocivom za fokusno dok je ogledalo gore ali nisam siguran, mislim da je od dslr-ova 5dmk4 prvi).
kontrastno fokusiranje NE ZNA i ne moze da zna da li fokus bezi "napred" ili "nazad" tako da kad izadjes iz fokusa on mora da ga "trazi", ako uzmemo video ove tete njeno prilicno "mekano" lice i vrlo njanjavo svetlo ne daju mogucnost da se fokus brzo uhvati tako da nije cudo sto joj bezi, sa druge strane, bezi joj previse - ima bagovit aparat ili lose staklo ... dalje, kontrastni fokus radi Software - ja sam gledao 610 nov koji nije mogao da fokusira skoro nista po 2-3 sekunde na vrlo lepoj kontrastnoj sceni sa puno svetla, aparat gotovo neupotrebljiv za video ... 3 verzije firmware-a kasnije i video fokus mu radi ko metak bez ikakvih problema .. tako da .. software je tu jako bitan, dal je teta imala najnoviji fw na tom aparatu ili ne, dal je cpu na tom aparatu dovoljno brz, dal je .. dal nije .. dal su u sumi .. u svakom slucaju kontrastni fokus *nikad* ni teoretski ne moze dobro da radi uvek i na svakoj sceni i "jurenje" fokusa se podrazumeva posto ti ne znas "gde je fokus"
fazno fokusiranje, sa druge strane, zna TACNO koliko daleko je fokus i na koju stranu, dakle nema trazenja, tacno se zna "fokus je 2.047604mm nazad" i objektiv se salje direkt na tu lokaciju, nema trazenja, nema overshoot-a, nema gubljenja vremena i disanja.. ali za fazno fokusiranje mora imas hw koji polovan dslr od 500eur nema
tako da ti samo ostaje pitanje koji ima bolji sw .. iz mog iskustva (a sto se sw-a tice imam ga verovatno kao svi ucesnici foruma ovde zajedno) i canon i nikon sw su smece!! i to ozbiljno, uzasno, zastrasujuce smece
.. (ne bi spominjao fuji/panasonic/... posto nisam gledao njihov kod nikad) ... ali bi se ja licno opredelio za canon samo zbog postojanja (i moguceg koristenja i samostalnog adaptiranja) magiclantern-a
inace, imao sam priliku da vidim ovih par nedelja dosta polovnjaka i oni sto su "do jaja ocuvani - koristeni samo za video" - skoro svi imaju ubivenih pixela vise nego nekoliko, kao sto rekoh, na malim telima koja se lose hlade sa velikom gustinom pixela na malom senzoru pixeli umiru pri snimanju videa, radije cu uzeti polovan aparat koji je utuko 100k fotki nego onaj sa 5k fotki i mnogo sati videa ... na zalost nigde ne pise koliko je videa snimio