A.)
Pa ja davno rekoh nesto iz kojeg ugla sve gledam, samo to izgleda moram u potpis da stavim
Pocetna tacka za sve:
1. Print do A4 formata, a najcesce svadbarski
2. Gledanje na ekranu 1920*1080
3. Fotografije za forum 1000*667 i za blog 800*600
4. Flickr... nekad shibnem full, nekad malo manje... kako kad. Nebitno mi
Dakle, jos nisam instalirao iStock inspektora u kucu... da mi pretura na 300% fotke. Izuzetno sam skroman, a fotke na papiru izgledaju savrseno, cisto sumnjam da bi bile bolje sve i da imam ovaj 5ds ili sta vec.
Trudim se da dobro eksponiram fotografiju, kako bi sto manje drndao PS.
Eto, iz tog ugla i jesam tu gde sam... a cisto sumnjam da 95% korisnika ovog ili bilo kojeg drugog foruma, rabi jacu realnu potrebu.
B)
Jpeg kod Fujija je poseban jer ima vise preseta. Kao prvo, preporucujem da se skine knjigica Mastering the Fujifilm X-Pro 1 . Kao i svugde imate podesavanja tipa
White Balance
WB Shift
Film Simulation - ovaj nema nigde
Color
Sharpness
Highlight Tone
Shadow Tone
Noise Reduction (NR)
Color Space
Dalje, kad udjemo u Film simulaciju imamo vise podesavanja Provia, Velvia, Astia, Pro neg Hi ... i da ne nabrajam sada. Crno beli setup je mene odusevio, narocito opcije sa Crvenim, Zutim i zelenim filterom. Crveni kad se isticu oblaci, Zuti kad se radi neki portret ... i sve je to stvar prakse. Namestio sam svoja podesavanja i presete, i menjam ih u skladu sa situacijom. Jedno popodne sam tukao samo Velviu, dok je promena lokacije i svetla zahtevala da promenim preset.
Ako mislite da se samo tuce NORMAL, tj. onaj jpg FINE + Raw, onda ste pogresilli.Meni je jpg odlican, i bicu sasvim slobodan da kazem da mi je bolji nego u Canona 18mp. PRvo sum. Opusteno drzim iso od 1600-3200 bez da imam ikakve komplikacije u peglanju tog suma u jpg u aparatu. I tu me je kupio za sva vremena, jer uvek i svugde dobijam 1/125 ili manje, a ostaju detalji (primetim prvo na trepavicama)
Prica oko jpega koji daje fuji je prilicno siroka, i zahteva da se malo ozbiljnije udubite u pricu. Ja sam je tek naceo, i imam nekoliko podesavanja... i uglavnom skupljam tudja iskustva, kao pocetnu tacku i onda nadogradjujem u skladu sa situacijama.
Vec sam naveo
– Film simulation: BR (B&W Red Filter)
– Sharpness: +1
– Highlight Tone: +1
– Shadow Tone: +2
– Noise Reduction: -2
i ako ovo moze Canon, nikon ili Sony
http://weshootfuji.com/2015/04/03/how-to-get-great-bw-results-from-your-fuji-x-camera-and-become-a-better-bw-photographer/Sorry, ja sam neobavesten