Znam da si fotku uradio bez plana i sa tvojim najmilijima, ali nas kao posmatraca fotke mora nesto da "kupi" na fotki , ipak mi ne posmatramo istim ocima tvoje najmilije kao ti , zato i kazem da su fotke dobre za porodican album
Odgovor na drugi pasusu:) Moje razmisljanje je ako prezentujem svoje fotke javno ako nije sve kako treba necu ni da fotkam , za svoju dusu naravno da , ali te fotke necu kaciti na anlizu drugim ljudim (a imam takvih fotki koliko hoces posto po ceo dan fotkam cerku, i sve su u albumu). Naravno podrzavam da se kace sve fotke,bilo ko i bilo koje , samo je moj stav drugaciji. I naravno nije lose kaciti i slabije fotke zbog komentara radi ucenja i napredovanja.
Odgovor na treci pasus
Ovo je malo duza tema pa cu probati sto krace.
Naravno da nije dobar portret samo onaj koji se napravi u studiu, cak ja vise volim fotke u prirodnom okruzenju.
Kad se radi bilo koja fotka, mora da se zna koji je kontekst fotke, da li je namenjena za komercijalnu ulogu, da li je life fotka, da li je po zadtaku, da li je dokumentarna, da li je decija itd... Svaka od ovih podgrana fotgrafije trazi neke druge vrednosti...Npr na komercijalnoj fotki se prodaje nesto , znaci mora da bude sve lepo fino , sto ce taj proizvod prodati (npr rascupano uplakano dete nece sigurno da se nadje na reklami za pampers)....Ako se radi decija fotografija za klijenta, onda je tu bitan momenat blage , meke boje , meke senke , odeca tog deteta sve ono sto ce se roditeljima svideti ...Ako radis dokumentarnu fotografiju onda je momenat daleko bitniji od estetike, tako da ako uhvatis odlican moemnat, koga briga da li je neki kabal prosao kroz glavu ili nije ...Mada i dokumentarni fotografi cesto vode racuna o estetici i sve uspeju da uklope , zato su i majstori (meni je za sad dokumentarna fotografija slabija strana, posto mnogo vucem ka estetici, bar mi tako rece moj poznanik priznati dokumentarni fotograf)...A i kad je rec o portretima isto je pitanje koje poretrete radi...Ako radis beuty sve mora da je savrseno (savrsen model, savrsena sminka, koza , samim tim i retusiranje je do kraja ), ako radis life portrete onda hvatas momenat ( a u retusu skidas samo one trenutne nedostatke na kozi , bubuljice akne , dok trajne oziljek i slicno ostavljas, dok kod beutya sve skidas)...
Malo sam odlutao od teme, pa da se vratim na pozadinu...Pozadina treba da doprinese fotografiji a ne da odvlaci paznju. Verovatno si cuo vec, da je u fotografiji nekad malo mnogo vise nego mnogo . Sta je taj panj doprineo fotografiji , po meni nista. Kako da uklopis seosku idlu sa detetom, pa sednes na pod , uhvatis ugao gde je pozadina koja stvarno docarava seoski nacin zivota (bunar, pilice sta ja znam) i onda zajedno sa detetom sve uklopis. Konkretno na ovoj zadnjoj fotki ja bi hvatao pticiju perspektivu i samo bi koristio pozadinu kao travu , mada opet kazem verovatno ne bi ni fotkao , osim za svoj album. Malo prelistaj net pa vidi po koji tutorijal o pozadini kadraranju. I poslusaj savete od Joa sa Zone za knjige .Kad naucis sve iz knjiga lako ces ti praviti svoj stil i razlikovati se od ostalih (uz knjige naravno podrazumeva se i vezbanje)...Video sam tamo temu na zoni i oni sto pisu da knjige i tehnika nisu bitne, po meni grese , to je prvi korak ka napredku ,a kasnije sam gradis svoj fazon i to mnogo lakse
Da ovo je smisljeno snimanje , ja smatram da kad se radi decija fotografija, ako bar malo ne smislis sta ces da radis , da ce fotke biti za album (naravno ima izuzetaka)...
Nemoj pogresno da me razumes sto ja dajem kritike (uvek konstruktivne bar se trudim), mislim da je kod nas na forumu previse hvalospeva nego konkretnih i jasnih sugestija , a da to nikako ne cini dobro postavljacu teme
P.S Izvinjavam se na pravopisnim greskama, sigurno ih mnogo , u mraku kucam a oci se sklapaju