Malo sam bio u guzvi oko obaveza pa nikako da vam odgovorim...
Posle krace prepiske sa ljudima zaduzenim za ovaj forum u vezi brisanja tema koje sam postavi, a hteo sam da se obrisu posto ne zelim da se razni idjoti pate ovde na ovom forumu koji se registruju samo da bi meni nesto napisali, i mozda jedinom gde je jos uvek ocuvan dostojanstven nivo komunikacije medju ljudim, ipak ce teme ostati i ja zajedno sa njima, to je zelja i moja i ljudi zaduzenih za ovaj forum... Ovo sto sam napiso ne odnosi se na stare clanove sa vise od 50 poruka, prema kojima imam kolegialno postovanje ne vezano za nase diskusije ne slaganja i sporadicno medjusobno ne rauzmevanje...
Ja se ovom prilikom izvinjavam @Serb, @smarko i @Goxy89 ako je na bilo koji nacin nesto sto je poteklo od mene kod njih izazvalo neko negativno osecenja, nije mi bila namera zasita. Nisam ni tvrdoglav ni argantan ni umisljen, nista od toga, samo razmisljam o oneme o cemu pisemo i mozda pisanjem ne prenosim sve ono sto mislim na najbolji moguci nacin pa je zato doslo do sire diskusjije koja je odvela u cor-sokak i dala slagort raznim malicioznim tipovima da lece svoje kompolekse kroz komnetare koje su pisali, zahvalan sam i zajednici sto ih nije podrzala u tome, sto samo potvrdjuje sve sto mislim o ovom forumu....@neo
Vezano za mekocu
Posle 22god boksa i za sebe tesko da sam mek, ali isto tako stoji cinjenica da nikada u svom zivotu nisam bio grub prema slabijem od sebe, koliko god taj neko bio bezobraza. Hocu da kazem da je meni glava uvek hladan i da ce me tesko neko isprovcirati recima da mu odgovorim na isti bezobrazan nacin ili na nesto grublje. Neka pise ko sta hoce, ovo je forum, a moderatori odredjuju sta je za forum a sta ne, samo nisam zelo da vam pravim nepotreban posao, pa sam mislo da se povucem...
Vezano za opremu. Ja sam razmljao upravo na navedeni nacin, i ako je i oko toga bilo polemike i potpuno drugacijih saveta. Prvo sam ima nekih nedelju dana 7D toliko mi je trebalo vremna da shvatim da ce ovo biti jedna od retkih stvari u zivotu pored sporta koja ce ostati nesto sto cu voleti za ceo zivot
Tako da sam za kratko vreme nabavio full opremu kakvu svako zeli da ima, ne zato sto nesto fali 7D vec zato sto mogu i volim da ima dobar hardver, ne vidim nista lose u tome. Do skoro je sve bilo u potpisu pa sam obrisao da ne bi provcira mentole, ali to nije mnogo pomoglo.
Meni samo nije jasno sta pojednici ocekuju da vide od nekoga ko se bavi iz hobija fotografijom nekih 5 meseci ne vezno za opremu, od toga prva 2-3 meseca sam se upoznavao sa opremom, neko razmislje o onome sta radim dok fotkam nije ni postojalo, nemam ni tako puno vremena za fotkanje... Sa jedne strane prica o tome da oprema ne pravi fotografije dobrim vec fotografa, sa druge strane analiza opreme i fotografija nastalih tom opremom
Prosto se po nekad zapitam sta je ustvar istina, posto ja nisam imao ocekivanja da ce oprama da mi pravi fotografije dobrim, ali ni najmanje. Ne znam zasto pojedninci uopste pominju opremu komentarisuci fotografije, ja je ne pominjem svesta toga da ih operema ne previ vec fotograf... Na kraju krajeve, jedina bitna vidljiva razlika u kontrolisanim islovima kada se uporede semplovi sa 5Ds + 85 1.2 i recimo nekog skromnijeg tele sa malo jeftinijim 85mm objektivom na istom otvoru blende ogleda se u malo prirodnijem kontarstu, nesto zivihnijim bojama i 50mpx zbog kojih pored optike koja tome dodatno doprinosi fotografija kada se zumira ima daleko vise detalja, ja stvarno ne vidim da je to neka spektakularna razlika... Ako je lose svetlo, fotke ce jednako biti lose kakva god oprema da se koristi nece biti bolje sa 5Ds, dok ce neko ko ume da napravi dobru kompoziciju kadra da prepozna dobro svetlo, i sa mobilnim napravti fotogafiju za pamcnje, tako da je moj fokus na svetlu kadrovima i obradi...
I na kraju kao sto si vec rekao
"Fotografija je stvarno jedan prelep hobi" to je ono sto ja zelim od fotogafija, da mi u svemu tome bude lepo kao sto i jeste, ja se uopste ne opterecujem ni najmanje vezano za fotografije koje pravim, sve su nastale u setnji sa lepsom polovinom, neki kadrovi su dobri, a na nekima je seceno i sta treba i sta ne treba, za mene svaka ima vrenost iz subjektivnih razloga, a cinjenica je da se i ti kadrovi popravljaju posto bez obzira sto se ja ne opterecujem ipak se trudim da sve bude kako treba sa zanatske strane u meri u kojoj umem da sagledam sta radim, zato tezim da sve bude na nekom zavidnom nivo koji verovatno nikada nece biti na nivou opreme koju posedujem, mada ne znam koji je to nivo i da li tako nesto uopste postoji...
Druze hvala na kometaru, zaista mi znaci, a narocito mi je drago sto ostaje u ovoj temi kao nesto jako pametno receno nakon cele ove nase manje vise besmislene diskusije. Voleo bih cesce da te vidim da nesto napises vezano za moje fotografije ne bitno je sto je uglavnom moja supruga na njima, savet/kritika, bice korisno meni i svakome ko prati temu, ali to je samo tvoja dobra volja, ja sam zahvalan i na ovome...
@Zoran Rodic
To bez daljeg
Jedan od razloga zasto sam ovako puno posvecen svemu upravo je taj sto ne zelim da se vracam sa nasih putovanja bez dovoljno kvalitetnih fotografija koje bi izmedju ostalog postavio na forum... Iz Bugarske i Pariza na zalost nisam doneo nista vredno posto sam tamo bio u prvih 20 dana koriscenja kamere
Iz Spanije ipak mislim da cu imati sta da prezentujem
Jos jednom hvala na kometarima