@argon
U svemu što si napisao se i sam mogu prepoznati, osim u 17-55.
Meni je to ubedljivo najdosadniji raspon - tipičan šljakerski objektiv... čak mu i efektivni raspon cilja na onaj kreativni-svadbarski - 28-90. Što je najgore, 17-55 ima jednu falinku što se oznake tiče - on je bliži 18mm (29 ekvivalentnih), nego 17, ali to je već misleading info.
Moja iskustva s tim objektivom ono - sjajno radi, ali ne vidim neku naročitu svrhu. Na tom rasponu je f/2.8 prilično neuverljivo što se efekta tiče. Ako želiš nekakvo izdvajanje, paradoksalno će bolji efekat doneti jedan 18-135 @135/5.6, nego ovaj na 55/2.8. Štaviše, po optičkoj moći će kitica na svojih 135/5.6 da sašije super-skupi 17-55 kao zeka kupus.
Što se tiče svetla, tu je situacija jasna, ali po meni taj objektiv ne donosi nikakav spektakl, a košta spektakl.
S druge strane, baš sam ovih dana u nekim prepiskama konstatovao kakvu upotrebnu moć ima nova Sigma Art 18-35mm f/1.8. To je OTROV od objektiva. Toliko je magičan, da mi dođe da obnovim krop podsistem, samo da bih mogao da gajim to staklo. Eto toliko je dobar!
10-22... šta znam. I sam nekad ludim što se ima previše širine, ali ipak ne bih bio toliko radikalan. Najzad, rezon da je 10-22 previše širok i retko potreban bi bio sličan ideji da je i 17-40 ili 16-35 suvišan na jednom FF-u. Skoro pa blasfemija.
24-105 možda nema veliku blendu, ali je ona fiksna, za svega 1EV je slabija od f/2.8, a raspon je takav da je za neku šetnju daleko upotrebljiviji. Kreće tek od 38mm ekvivalentnih na APS-C-u?! Pa šta? Pa ljudi zabodu 28 ili 35mm prajm pa šetaju po ceo dan. Ne vidim kako bi to 38mm bilo hendikep? Ako zatreba šire, samo tutneš 10-22 i eto širine koliko voliš.
Inače, blenda kod enterijera ne znači praktično ništa. U većini slučajeva je samo smetnja. Sve se u enterijer-fotografiji radi sa stativa, nivelacija i kadriranje pojede 70% vremena, a objektiv? Privrće se blenda tek da ne bude difrakcije i gruva se bracketing.
15-85 IS je meni recimo daleko zanimljiviji za šetnju od bilo kog (osim pomenute Sigme 18-35 Art). Ima kliznu/varijabilnu blendu, ali njegovih 24mm na širem kraju znače bukvalno sve i svja! Pritom i na dužem kraju dobacuje više od 17-55 i na istim žižama je jednako oštar ili čak oštriji u zavisnosti od izabrane blende. Njegov glavni problem je cena i varijacije među primercima. Ja mislim da bi realno za njega trebalo dati oko 400-450€. Ne više.
Ovo gore je miks objektivnog i subjektivnog. Nadam se da je očigledno šta spada u šta.
Pozdrav