Saglasan sam sa oba posta i smatram da bi za industriju i nas sve bilo izuzetno dobro kada bi dosta njih prešlo sa Canona na Nikon, ali ne iz inata, nego baš zato što nekog nešto ograničava, u ma kom smislu.
Možda bi onda stvari bile pomerene sa mrtve tačke, a ja i dalje tvrdim da Canon itekako ima mogućnosti da na polju senzora nešto uradi. Čak i ako to ne može sam, ima toliko njih koji im u tome mogu pomoći, a da to ne bude Sony (ako im je mrsko koketiranje sa direktnom konkurencijom ili čak konkurencija ne bi pristala na bilo kakav oblik saradnje, što je isto moguće). Problem sa njihovom poslovnom politikom je u tome što (kao što sam mnogo puta pominjao), oni nemaju feedback o svojoj poziciji u očima svojih vernih kupaca, jer gro prihoda generišu oni drugi, koji kupuju novcem bez konsultacija sa glavom.
S druge strane, mišljenja sam da Canon u svim segmentima nudi više nego dobre aparate. To što nisu najbolji na polju senzora, ne znači da nisu na drugim poljima. Najzad, pa Nikon je tolike godine gulio krajnje inferiorne CCD senzore pa nije propao, gulio je 12MP u svim klasama, pa opet nije propao... a to samo znači da tržište ipak ne reaguje impulsivno kako bi neki od nas voleli (u fazonu da dobiju po labrnji, pa da konačno počnu nešto da rade).
Eto mk3 na primer i sada 7D2 - to su dva aparata sa ubedljivo najnaprednijim AF sistemima u svojim klasama i teško da se na bilo koji način Canonu može spočitavati da ništa nije uradio. Naravno, mnogi kažu da je sad kasno, ali ne znam samo za šta? Toliko ljudi su prezadovoljni sa mk3 i rade njime svaki dan. Slažem se - lepše je kad oprema olakša posao, ali ne ruši se svet ukoliko se na nekim aspektima rada mora poraditi drugačije, kako bi se došlo do rezultata.
Ja stalno ponavljam moj slučaj. Naravno, moj slučaj je samo moj, ali eto, može biti dobra ilustracija stanovišta: dakle, ja za najveći broj komercijalnih fotografskih zadataka koristim (po mnogima) prepotopski 5D. Mislite da je neko rekao "jao, pa tvoje fotke nisu baš sjajne, deluju kao da su napravljene nekim zastarelim aparatom"? Verujte da ne. Da li bih voleo bolje? DA! Da li mi je neophodno bolje? Ne još uvek, jer mi potrebe ne idu u pravcima koji su najviše napredovali. Rezolucija mi više treba za hobi (pejzaži), a DR me ne sputava, jer generalno ne uživam u previše kontrasnim scenama, mada sam nekoliko puta radio prosvetljavanje senki i tu nema sumnje da je Nikon apsolutni vladar. Nije onoliki koliki neki tvrde (14.8 EV na D810, jer je to besmislica), ali je značajan i omogućava daleko veći prag tolerancije na (ne)sposobnost fotografa ili zahtevnost neke scene (ovo drugo je mnogo bitnije). Ne kažem da DR nije bitan, već da se fotografija nikad nije svodila na besomučno drndanje slajdera. Ako se eksponira kako valja, veliki DR neće biti u prilici da bude upotrebljen baš često. TO NIKAKO NE ZNAČI da ja lično ne bih voleo da on bude barem kao na D810, ako ne i više, već samo kažem da je bezvezno non-stop tražiti izgovore u opremi. Ako postoji problem - prevaziđi ga znanjem. Kada sam u par navrata koristio Nikon (probe radi) u realnom radu, primetio sam da se neke stvari njime postižu lakše - u to nema sumnje. Ali MENI zasad to nije dovoljno da me prebaci preko ograde, jer imam golemi set vrhunskih objektiva koji me animiraju da sačekam barem još malo pre nego što se odlučim na nešto radikalno. Uzgred, s obzirom na situaciju sa Sony-jevim FF-om, nije nemoguće da svoj hobi segment unapredim upravo jednim takvim aparatom, pod uslovom da izađe naslednik A7R, koji mi je interesantniji. Možda sam ja specifičan, ali meni je bolje potrebno više za hobi, nego za posao. Ne zato što posao ne doživljavam ozbiljno, već zato što me stvarno ne sputava u ovom trenutku. Sutra? To ćemo da vidimo.
Moram biti iskren i reći da ja i dan-danas često naletim na radove prekaljenih znalaca širom planete, koji me nagnaju da pomislim da nisam dostojan ni ovoga što sada imam, a kamoli nečeg boljeg. Neka se slobodno javi onaj ko nikad ovo nije pomislio u svom slučaju! I onda tako bazajući naletim na galeriju (što reče neko) rađenu sa tipa 20D ili D80, gde fotke pršte od lepote, a urađene su davno zaboravljenim aparatima.
Pozdrav