Pominjanje vertikalnih linija van konteksta je namerno stvaranje konfuzije. Niko ne fotografiše vertikalne linije u totalnom mraku, nego je tamo lepo navedena RAZLIKA između vertikalnih, horizontalnih i krstastih AF tačaka, da bi oni koji ne razumeju, mogli da shvate za šta su konkretno krstaste tačke bitne.
Što se fotografisanja portreta tiče, nisam ni sumnjao da ćeš potegnuti argument, neobjasnivši pozadinu. A pozadina (baš kao što je autor tamo i napisao) je njegova impresioniranost prepoznavanjem lica u kadru. To je sasvim validno stanovište, ali baš kao što Canon nema to, Nikon nema ovo. A koliko god subjektivno zvučalo, nekako mi je logičnije da su malo poradili na širem rasponu krstastih tačaka (inače su svih 15 koncentrisane u samom centru, šireći se vertikalno, umesto horizontalno po kadru), nego što unapređuju 3D-Tracking.
Mislim realno - koliko si puta koristio taj AF metod? Meni je uvek zabavno to na Nikonu (mada i 5D Mark III ima sličnu tehniku rada, ali bez face detection algoritma), ali kad god sam radio nešto ozbiljno (što nije za test), nisam se usudio da rizikujem sa nečim takvim. Nebitno koji je sistem u pitanju.
Eh da, dobro si me podsetio na ovaj deo sa senzorima. Evo ja sam prestao da fotografišem, jer moj senzor nije tako dobar kakav je bio prekjuče. Indeed!
Pozdrav
P.S. Interesantno je kako nekad sa presmešnim senzorom u D300, isti nije bio bitan. Kao ni rezolucija.