Mnogo lijepo si ovo napisao.
Danas ISO 400 - 800 ne predstavlja ama bas nikakav problem
ali naravno ISO 100 je uvjek pozeljan.
Ono sto je bitno da se kaze je da se od stocka moze zaradit, ali isto tako moze i ne zaradit.
Tehnicki kvalitet je itekako presudana stvar, vise se obraca paznja na to nego na kadar, ali i zbog kadra odbijaju, cak i ako procjene da fotografija nema smisla, bit ce odbijena.
Ja sam trenutno u fazi da sam shvatio da od stocka ima para (inace najveca sumnja pocetnika) i sad planiram mnogo ozbiljnije da se pocnem bavit time, jos sam u fazi ucenja ali dolazi na red i potreba za rasvjetom, boljim staklom, modelima, itd, a sve to iziskuje, vremena, znanja i ono najvaznije ulagnja.
Dalje, ocekivanja ne treba da budu ogromna od stocka, neko se nada hiljadama eura mjesecno, neko radi pa koliko bude a nekom je to usputni posao, istina je da niko ne zna kako ce proc.
Cesto na IS-u (po meni trenutno jos uvjek najbolji sajt za zaradu stockera ali i najtezi za ostvarivanje iste, najbolji zbog najvecih cijena a samim tim i vise zarade od prodate fotografije, ilustracje ili videa a opet najtezi zbog najostrijih kriterijuma, ali opravdano) srecem ljude (stockere) koji vec par godina mjesecno ucitaju po 700-800 fajlova a lako se izracuna da im je prosjek prodaja mjesecno nesto tipa 100-150 dok na drugoj strani srecem ljude kojim je prosjek 20-30 fotografija mjesecno a imaju po 1000 prodaja mjesecno.
Dakle, u jednu ruku bitan je kvanitet ali bez kvaliteta, nista.
Kako sam negdje procitao bolje poslat jednu "ubicu" fotku, nego 10 prosjecnih i mo reci da je to deff istina, ali treba imat osjecaj za komercijalno, bez toga ni "ubica" ne ostvaruje mnogo uspjeha.
Primjer:
1. Ubitacna fotka ali ne i komercijalna, od 2010 ima 300 prodaja (sto je svakako dobar rezultat)
http://www.istockphoto.com/stock-photo-12237592-big-wash.php?st=fe344de2. Dok druga i ne djeluje nesto pretjerano ubitacno ali je komercijalna, od 2009, 1700 prodaja
http://www.istockphoto.com/stock-photo-9723597-young-woman-with-dog-and-cat.php?st=fe344deDakle, nije samo potrebno ulozit u skupu i dobru opremu, isplanirat koliko fotografija dnevno i za godinu dana ocekivat 1000 eura mjesecno zarade, NE, stock je mnogo komplikovaniji od toga.
Kad imate opremu, trebate smislit, sta i kako slikat, kako obradit, kad poslat i kako oznacit (unjet tagove) koji naslov dat i najvaznije od svega procjenit je li to potrebno ili ne.
Normalno, ne treba ubijat i umjetnicku stranu fotografije i ponekad se tako treba i radit jer uglavnom vecina nas fotografise iz ljubavi