Zdravo, svima.
Pre godinu i po sam se presao i kupio Sony DSC-HX300. Daleko od toga da je to losa kamera. Zaradila mi je gomilu novca na YouTube-u, ali sam sada svestan nekih njenih mana i cinjenice da sam prevazisao njene mogucnosti. Tada sam se dvoumio izmedju nje i Nikon d3100 sa kit objektivom, jer su bile istih cena. Tada je mi je HX300 delovao zgodnije za YouTube, pa sam uzeo njega. Mozda i nisam pogresio, ko zna?
Elem, zelim da se oprobam sa stok fotografijom, jer su foto i video stvari koje volim, a lepo je da covek radi ono sto voli, pa jos ako zaradi pritom... milina.
Ovo su moje nedoumice:
1. Mislio sam da krenem sa ovim, Sonijem, na nekom od manje zahtevnih stok sajtova (recimo Pond5). Tako cu uciti, mozda uslikati neku kvalitetnu sliku koja ce biti prodavana i, sto je najvaznije, sticaću iskustvo. To bih radio do Marta-Aprila, do kada mislim da nabavim DSLR. Sta mislite o toj ideji? Da li to da radim ili da cekam kupovinu ozbiljnije kamere? Inače, HX300 nema RAW.
2. Koji DSLR? Canon ili Nikon? Ne zelim da napustim YouTube produkciju. Kamera MORA da snima i fantastican video. Gledam Canon 70D. Cini se da je idealan za video, a odlican i za stok foto. Moj budzet je oko 1200-1300 šišarki.
3. Da li, možda, Mirrorles? Sony i Panasonic su napravili čuda od aparata, ali je možda mali izbor objektiva, a opet, koliko mi objektiva treba za stock foto i YT?
4. Nov APS-C ili polovni FF? Možda glupo pitanje, ali svi potenciraju FF, pa me interesuje da li bih bolje prolazio sa nekim Canon 5D MKI, iako je 70D bolji u svemu?
5. Pošto bih snimao i video, da li (kasnije) da idem sa LED rasvetom ili da odvojim rasvetu za foto i video, što bi mi bila duplo skuplja varijanta?
6. Koliko MP zahteva stock? To mislim u komercijalnom smislu. Kapiram da ce mozda prihvatiti idealnu fotku od 3MP, ali mene interesuje vaše iskustvo.
7. Ukoliko je vaš odgovor da je i, recimo, 12MP sasvim ok, da li da idem sa polovnom kamerom, a da ulozim u rasvetu i objektive?
Da Bog poživi onoga ko je imao strpljenja da pročita ovaj post, a duplo onoga ko mi još i odgovori!