Zaista, ako neko tvrdi da neki aparat u konačnom skoru ima za četvrtinu bolji IQ od drugog (npr d7000 vs 7d) jbte, onda to mora i okom da se vidi jel četvrtina je mnogo! ... a ne vidi se uopšte!
Bogami se vidi. Itekako se vidi. Razlika je drastična bez obzira da li su u pitanju crop ili FF senzori.
hehe, e pa stvarno...
Evo pokušaću da odgovorim kroz primer:
Ako na jednoj gomili medju 1000 štapova koji su dugački 1m ,imamo 50 onih koji su dugački 1,25m , mi ćemo sa sigurnosću od 100% moći da odvojimo ove duže od ovih kraćih, prosto jel su duži za 1/4 i to će moći da uradi svako čak i bez metra, prostim gledanjem od-oka. Logično,jel tako...
A ja odgovorno tvrdim, da ako imate 50 Nikonovih fotografija medju 1000 ostalih , niko ne može sa sigurnošću od 100% da izdvoji tih 50. Ne može ni sa daleko manjim procentom uspešnosti, nego eventualno onoliko koliko mu slučajnost to dozvoli.
Ako ko misli drugačije nek pokuša....
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM ...ja ne umem.
Inače što se tiče DR, D5000 nije sašio samo novi canon 70D, već ko od šale i mnogo ozbiljnije mašine 5D2, 5D3, pa čak i
1Dx.
Ultimativna sprava sa 3 procesora i ko zna šta još, pa lagano kaska za D5000 a još je i FF...hm.
Mada kaskaju i drugi , nema samo Canon taj problem ...Leica M9,Hasselblad H3DII 39 i još mnogi...
Pri tom,nisam primetio da se iko od tih proizvodjača nešto sekira što im najbolje mašine imaju ˝lošiji DR˝ od D5000. A i ne znam zašto bi...
Očigledno ima DR-a i izvan labaratorija DxO-a.
Po meni ovde nije reč o tehničkom ograničenju već o izboru proizvodjača kako će procesuirati fotografiju u aparatu. A tu već dolazimo na teren OSOBENOSTI SISTEMA.
Nikon će verovato uvek bolje odradjivati tamne partije na fotografiji , Canon svetle, Canonova crna će uvek biti crnja od Nikonove, Nikonove će slike uvek izgledati nekako svetlije, fotke na Canonu vući na crveno -Nikonove na žuto i sl...
To je stvar izbora onog ko aparat pravi i on tako formira svoj prepoznatljiv imidž. Naravno ljudi će to komentarisati .
Ali to je samo POČETNI ,izlazni fajl,jer kad se isti propusti kroz PS ili sličan program, ni rodjena ga majka više ne prepozna ...(osim eventualno DuXX-a hehe...šala druže, ne zameri..)
... još jednom kažem,sve to radi toliko dobro i pravi toliko dobre fotke da mane skoro i nema .
Zaključak je, kome treba dobar DR, bolji od onog na
1Dx-u mu ne treba, a dok se ne prištedi valjaće mu donekle i 70D.
Naravno, uvek može da zafrljači oba i kupi d5000.