Sve je to lepo, ali odgovora na moje pitanje i dalje nema.
@Bata
kad bi Canon/Nikon napravio senzor veličine onog u PhaseOne, mogao bi samo da žarko želi da bude bolji. A da li bi bio, to je sasvim drugi par opanaka. Veliki senzor nije tako prosto napraviti, kako je prosto kupiti veći auto i lepše se voziti. Ima MF zilion svojih bubica, zbog kojeg ga nije lako ukrojiti da bude kako valja, a kamoli da košta neke normalne pare. Kada bi Canon sada napravio MF senzor, pitanje je da li bi sa wafera uspevali da iseku i jedan komad od moguća (otprilike) 3-4, a da oni ne budu škartirani. No, kao što rekoh, to je nešto sasvim levo, van domašaja ove diskusije.
No, zanimljivo je da se pominje ta priča o isecanju, jer se upravo identična logika može primeniti i na poređenje MF vs APS-C ili APS-C vs FF, budući da je s tačke proizvodnje, APS-C samo isečak FF senzora. na nivou ćelije, oni se itekako mogu porediti i u tome i jeste poenta.
S druge strane, i dalje nema odgovora na pitanje pojma DR-a i zašto se on kao mera (po nekima ovde) razlikuje u slučaju gledanja MF rezultata, od onoga što se može videti na terenu FF ili APS-C?
Dalje, kojim procesom se vrši normalizacija snimka sa xx MP na 8MP, a da se u rezultujućem snimku održi inicijalna količina informacija, ako znamo da je RAW nemoguće resize-ovati, te da i merenje na 8-bitnom, pa još resize-ovanom JPEG-u nema tačno blage veze sa "direktnim merenjem sa senzora", meni takođe omiljenom formulacijom sa njihovog sajta. Nikako da objasne kako to mere "direktno sa senzora"? Zovu inspektora gedžeta da im skine senzor sa pertinaksa i iscrta pinout? Kontradiktornosti ko šaše...
Po čemu? Šta si to uzeo kao reper kvalifikacije "najboljeg low-light senzora"? Jel to SNR ili je SNR 18% ili je DR ili možda TR ili je KR ili si umiksovao sve zajedno. Ako jesi, kako si miksovao? Kako si sve te elemente sistematizovao i vrednovao i dobio konačni skor (tvoj skor) koji kaže da je senzor na 6D tu gde po tebi jeste po pitanju low-light performansi?
PO FOTKAMA dragi prijatelju. Po fotkama. Staviš fotku sa bilo kojeg senzora osim sa gore pobrojanih i dobiješ jasno čistiji ISO, sa jasnijim detaljima vidljivim iz aviona i kosmičke stanice Mir i sa koloritom koji se mnogo manje deformiše sa rastom ISO vrednosti. Vas dvojica (Bare i Ti) ste se toliko pogubili u svim tim DR-TR-SNR-ovoliko-SNR-onoliko, da ste potpuno izopštili poentu svega iz priče.
Da, znam ja i da se to olako odbacuje kao argument, jer je "subjektivno". Ali, ako jednom budeš u situaciji da Ti neko kaže da si napravio previše šumovitu fotku (recimo inspektor sa IS-a), a Ti mu samo reci da DxO kaže da tu šuma uopšte nema, a to što se vidi je subjektivno slepilo. NR algoritme od sada treba izopštiti i iz aparata i iz ACR-a, jer je DxO najbolji NR. Dovoljno je samo da napišu da neki senzor ima manje šuma i to je to. Ostaje samo da verujemo i šum će naprosto isčeznuti.
Ja stvarno ne shvatam kako je moguće da se više veruje jednom testu koji NEMA DO DANA DANAŠNJEG APSOLUTNO NI JEDNU fotografiju na svom sajtu, osim onih koje su kupili na stocku za naslovnu stranu, nego što se veruje tolikim review sajtovima i fotografima koji su koristili sva ta tela, a neki svoje uporedne fotografije prezentovali celoj ebenoj planeti na uvid. Neverovatno.
Ne mogu da skontam toliko dozu slepog verovanja i nekritičnosti, samo zato što vam neke brojke u njihovoj "so-called metodologiji" deluju magično, pa to odma' interpretirate kao nešto bogom dano i nepogrešivo. Zanima me gde je granica kada ćete reći "hej, pa ovo ovde je nelogično"? Da li ta granica uopšte postoji? Šta biste rekli u nekoj hipotetičkoj situaciji gde oni ocene senzor mobilnog telefona veličine buvljeg nokta boljim od recimo Pentaxa K-5 IIs? "Ko sam ja da sumnjam?" Je l' taj fazon?
A Eric Fossum je o DxO-u pisao upravo u kontekstu svrsishodnosti po korisnike. Lepo je rekao da mu se sviđa ideja, ali da mnogo toga škripi i da ostaje nedorečeno. Pametnom dosta.
Pozdrav