Nikon je pored foto opreme i vodeći proizvođač precizne optike, najsavremenijih mikroskopskih sistema za medicinske, naučne i vojne svrhe. Zatim je tu i litografija i IC kao i LCD skeneri koji su najbolji na svetu, a u skorije vreme ušli su na tržište fotomatrica i substrata za LCD panele koji će se tek proizvoditi. Uprkos svemu tome oni nikad nisu krili da su primarni proizvođač foto opreme i njihova poslovna politika nikad nije odstupila od toga, što recimo ja kao fotograf vrlo cenim i što mi na neki način uliva sigurnost mnogo više od onih drugih koji su kobajagi veliki ali se više ne zna ni šta prave. Bez obzira da li je imao tehnologiju u određenom trenutku ili ne Nikon je uvek izlazio sa nekim maksimumom koji je mogao da ponudi tada dok su neki drugi za to vreme obilato koristili tadašnju tehnološku prednost i prodavali na kašičicu parčiće toga. I danas, njihova predanost foto segmentu jasna je iz aviona. Jedni su i dalje na čvrstom foto putu dok su neki drugi dozvolili sebi foto-video avanture koje su već bezobrazno prevazišle svako normalno očekivanje fotografskog auditorijuma. Mislim, treba biti zaista nerealan pa ne priznati to, jel da?
I danas, kada je u foto segmentu dve generacije ispred Canona nema tu Canonsku politiku šibicarenja... čak i najslabiji DSLR nosi najnoviji senzor od 24mpix, a nije moralo baš tako, jel da. Imalo je tu prostora da se mnogo secka, isto kao i u D5200. Za razliku od njih Canon recimo čak i u ovoj situaciji namerno sakati jedan 6D i umesto da mu podari tih sada već SKROMNIH 22 mpix on ga nudi sa 20mpix da bi stokere naterao se isprse za mkIII koji je bezobrazno skup.
Ciganija! Tad su mi se zgadili, onako skroz! I onda meni neko kaže da sam Nikon fanboy. Nisam već sam Canon hejter jer su ciganija najgora.
Prema tome svaka priča na temu "ako promaše onda su propali" su čista trućanja bez ikakve veze sa realnošću. Kogod kad mala deca uhvate da mlate lopaticama po pesku. I jedni i drugi imaju žestoku pozadinu i šanse da neko od njih propadne ravne su šansi da sledeći asteroid oplete po sred naše planete - što mene recimo ne raduje uopšte jer bih baš voleo da
Ciganija propadne. Što se mene tiče, baš me briga koliki su jedni ili drugi i baš me briga da li Canon pravi više profita u proizvodnji svojih plastičnih pljuckavaca ili mastila za njih ili foto-aparata ili da li je Nikon zaradio više u foto ili mikroskopskom segmentu... rešenja na sunce, ponude na sunce...
...napravili smo ovo i to košta toliko, u poređenju sa nama konkurencija je napravila ovo i to košta toliko. Aha... + / - i rezultat je TAJ. Hvala lepo.