@stalker
Pa ako je sudeći po zaradi, onda ovo drugo. Pošto se ljudi ponašaju kao moroni, ta priča sa novim stikerima sasvim lepo prolazi i Canon je i dalje №1 u poslovnom smislu.
E sad, kao što ja uvek ponavljam, za to je najveći krivac upravo Nikon.
10 godina su oni tupili paju i ponašali se ko Olympus i Pentax... "nećemo mi FF, to je za sise". E sad sve to stiže na naplatu, NA ŽALOST nas koji od svega toga imamo samo štetu, bez obzira čiji sistem koristimo.
Nikon je u poslednjih godinu dana napravio pravu malu revoluciju u tehnološkom smislu, ali cenim (znači, ovo je pretpostavka, ne mora da znači da je tačna) da su se propisno izduvali i da ćemo sada malo da pričekamo da se nešto novo i ozbiljno desi. Eventualno možda izbace još i taj čuveni D400 i onda će biti period vegetiranja, jer ovo što su izneli je stvarno lavovski, iako nije bilo baš bezgrešno (problemi sa raznim stvarima na top modelima).
U međuvremenu, Canon nas prca u mozak sa svojim "inovacijama" u nižem segmentu. 5D Mark III jeste super (moje lično mišljenje je ovde irelevantno), 1D x takođe, ali su oba izuzetno skupa i ne čine gro zarade. Dalje, tu je 6D koji je odličan aparat ako se posmatra kao zaseban entitet, jer nasuprot ima prilično zaebanog igrača - D600. S druge strane, Nikonovo jajarenje je sigurno uticalo i na to da D600 malo izgubi dah. Zasad nemam opipljive informacije o prodaji, ne sumnjam da ide dobro, ali sumnjam da ide toliko dobro koliko je moglo. Šteta.
Onda na sajtu Toma Hogana pročitam da je Nikon hteo da mu naplati intervenciju na AF-u njegovog D800, jer nije poslao račun (a aparat je u tom trenutku bio 3 meseca na tržištu! Naravno, ne treba ni pominjati na čiji je teret išlo slanje), pri čemu nije ni rešio problem. Takve stvari kupci kažnjavaju. Tako je bilo od vajkada i to nikakve veze nema sa foto-industrijom. Ko se bahato ponaša, adekvatno prođe. A bitno je da su svi zbijali šale na Canonov račun kada je izolir traka na statusnom 5D3 u pitanju (rešavanje problema curenja svetla u malom broju specifičnih slučajeva)... iako je to bila zvanična reakcija, sa zvaničnim priznanjem problema. To jednostavno ne može da se vidi kod Nikona i mene lično to neviđeno iritira.
Ovo što sada radi Canon je samo proizvod sveošteg ludila. Ono - može im se.
Pozdrav