Sa jedne strane, zver od aparata, nemam sta da zamerim, u smislu sa ovim se da raditi i zaraditi.
Sa druge strane - tuga... umesto da zagaze kako treba, oni ni po pola koraka ne prave. Telo koje ima sve sto je npr sony imao 2012...
Ono sto je najbitnije - nije nesto narocito unapredjeno. Sad cekamo da vidimo sta ce nikon da izbaci umesto d750-d810-d610. D5 i d500 smo vec videli, i ako se ne budu glupirali sa kontrolom kvaliteta kao prethodnih par godina, tela obecavaju. Ja konkretno cekam da vidim da li ce izbaciti d500 sa FF senzorom. To bi bio pogodak u centar, naslednik d700.
Zeljno sam cekao 5d4, i planirao ove zime da se rotiram opet na canon, ali sve imam manje strpljenja i manje zelje. Dzabe im sva ta fenomenalna optika, i podrska i sve... Ali dobro, videcemo kakav ce biti sto se tice realnog rada.
Evo, svaki vikend radim sa 5d3 od kolege i sa mojim d750, rotiram, uzimam kako mi koji slobodan. KAd uzmem canon, jbt smorim se.
AF u mraku - ne radi, a i generalno je onako sto se tice pouzdanosti. To sto svi presli sa 5d2 (tela sa manuelnim fokusom
) na 5d3, pa im se cinilo da je 5d3 zver, to je druga prica. Naspram 5d2 koji radi ko mrtvo magare, jeste zec. Druga stvar, dok na d750 na afc slikam u mraku, znaci blic od lampice se ne pali, tu se 5d3 muci, masi ganja 5 sekundi gde ce da zabode, i uglavnom zabode na pogresno mesto
Dok zabode, proslo pola svadbe. Generano, canoni imaju taj problem sa nepreciznim fokusom, ne znam iz kog razloga. Imao sam pola godine 1d mark 3, i nisam bio preterano odusevljen. Radi to dobro, ali...
Da napomenem, pricam o AF sa L obejektivima, o ne-L necu ni da komentarisem...
O blicu necu ni da pricam. Cak ni ovaj 600rt ni da prismrdi sb910. A nikon je izbacio neki novi nemam pojma kako radi, ali kupicu ga uskoro pa cu videti. Uglavnom, odmorio sam se od blica ove godine.
Treca stvar, ne daj boze da podeksponiras fajl, ostane samo crveni kolorni sum ako ga razvuces malo vise. D750 mozes da stavis f2.8 1/200 i u obradi da izvlacis +1 +2 +3 koliko hoces
E sad, nikon je generalno za polivanje i za ovo sto ja radim dusu dao, al' ono bas, dok canon ima lepe L objektive, koje nista ne moze da zameni
Generalno, svaki sistem ima svoje mane i prednosti - pa ko sta voli...