Pa sta znam, misljenja sam da stvari moraju postepeno evoluirati i da retro dizajn nije sam po sebi svrha. Primer za to je X-T1 koji je po meni znacajan iskorak po pitanju dizajna i ergonomskih resenja. Mislim, mirrorless fotoaparati mogu da povuku svoj vizuelni identitet na entry level dslr modele, pa da lice na Panasonic GH4... ili da idu ovim putem, pa da vremenom iznedre neki novi kompromis. A mogu i da lice na Sony! Bas zato i spominjem Fuji X-T1, ciji je broj programabilnih tastera i kontrolnih tockica impresivan, u meri koja retro dizajn stavlja u neki drugi plan. Hocu reci, ovakav pristup otvara i nove mogucnosti. E sad, ja verujem da to tebi deluje sve isto, i ne sumnjam da je tako... ali kad se malo vise udubis u tu tematiku, vidis da se stvari polako ali sigurno pomeraju. Na kraju krajeva, imas ljude kojima prija takav dizajn... pa eto i tu nekog smisla
E sad, sto se tice kropa. Sta mislis da otvorimo anketu sa pitanjem, da li imate crop ili FF fotoaparat ? Sta mislis kakav bi rezultat bio? Najveci procenat bi povukli oni koji ''planiraju'' da jednog dana predju na FF, pa zatim vlasnici krop fotoaparata dok bi FF bili na zacelju. Pritom, ovi sa prvog mesta umeju godinama da ostanu godinama u statusu ''evo, samo sto nisam presao''.
A na stranu to sto smatram kako je APS-C senzor poslednji ogranicavajuci faktor u nizu nekih ogranicenja, i da uopste nije bas toliko inferioran u odnosu na FF.