Ja ne znam da li i jedan program moze to sto ti hoces, da sacuva raw delimicno obradjen i kad otvoris na novom kompu da ti otvori raw koji delimicno obradjen
pazi ako LR to ne moze onda ovi iz adobe-a treba da izvrse kolektivni harakiri... ja sam 1000% siguran da moze samo sam ja glup da pronadjem kako.
Sta je fora - ti si sad editovao neku sliku i stao si na pola posla, otiso jedes, spavas, fotkas .. resetovo si i komp u medjuvremenu, igrao neku igricu .. i sad si se vratio da zavrsis fotku, startas LR i sve ti je tu, svi tvoji lejeri, sve sto si mrdo tamo vamo - sve je sacuvano. Dakle sve je to snimljeno u .xmp + .lrdata/* i to LR ucita kad ga startas i odaberes taj katalog na kom si bio gde je bila ta slika. Zasto ti ne bi mogao da pokupis sad taj .CR2 + .xml + .lrdata/* i prebacis na drugi komp ?! ne vidim sto bi to bio problem i zasto je to uopste cudan zahtev?! zamisli ja programiram na ovom kompu i ne mogu prebacim sors na drugi komp, to je retardirano... ovo je ista prica ..
znaci samo gledam koji je "pravilan" i "ocekivan" nacin da se to uradi, to da to moze da se uradi ne sumnjam uopste .. samo je pitanje dal treba za svaku grupu slika da pravim poseban katalog ili treba da pravim nesto drugo (vidim da pored kataloga LR podrzava jos neke druge nacine za grupisanje fotki), da li postoji nacin da mu kazes da radi search kroz vise kataloga ili uvek moze samo kroz jedan i slicno..
( vrlo moguce da gresim , tako da ovo ne uzimaj kao tacno).... Ti kad iz LR direktno editujes u PS biras koji ces fajl da li ces tiff, psd, jpg tako da ti ni tad ne obradjujes raw.
jok ba
ti kad u LR "razvijas" raw fajl ti belezis set poteza koji se onda izvrsavaju nad tim raw fajlom. ako prebacis taj izlaz u fotosop tu je onda druga prica, fotosop ne ume da radi sa raw fajlom i ti moras da mu das vec "razvijen" fajl te ti LR nudi da razvijen fajl koji dajes PS-u bude PSD ili JPG ili TIFF ili ko zna sta drugo, isto tako mozes da mu kazes da externi editor ne bude fotosop nego paint ali ne pricam o tome, *externi* editor preuzima export iz LR-a i onda radi sa njim sta oces. ja cu, ako kao externi editor koristim fotosop, to snimiti onda kao PSD i opet tu imam "celu istoriju" tj onoliko koliko PSD podrzava, ali me ne zanima taj deo "externog editovanja", zanima me ovaj prvi deo koji ima veze sa LR-om, dakle ocu sve sto ima veze sa LR-om za jednu grupu slika da prebacim na drugi komp... svu datu koju LR ima o toj fotki (npr keywords ne predju u fotosop i taj tiff posle nema nista od tih informacija o toj slici, te informacije se nalaze iskljucivo u LR-u)
to sto LR ne pipa RAW fajl je super, vec sve "operacije" pise u .XMP i svoju neku internu bazu .. znaci samo je pitanje koji je najbolji proces da se jedna ta grupa, kao "celina" prebaci tamo vamo