Koliko mene pamcenje sluzi, ljudi prodaju svoj dslr sistem za 3-5.000 evra i predju na milc sa kojim doteraju do 1.500 - 2.000 max, a ima i onih ispod 1.000. Barem na netu ima desetine blogova gde ljudi pisu sta su prodali a sta kupili, i kolika je razlika. Evo, pitaj Dalibora koliko mu je ostalo.
Ako je plan, prodati dSLR sistem i kupiti ekvivalent u mirrorless obliku, onda je to besmisleno. Nema razloga za prelazak, a gratis sto se prodaje polovan dSLR a kupuje nov mirrorless.
Drugo, kao sto rekoh vec... mirrorless je potpuno druga filozofija i pristup. Tamo se retko desava situacija da se kupuje objektiv ili vise njih koji came u ormanu i cekaj da se poklope dva sazvezdja kako bi bili upotrebljeni. Zaista, pogledaj oglase... i obrati paznju.
Prodajem 100 2.8 macro... 4 puta upotrebljen, otkrio sam da mi ne treba... pa 11-16, pa cak i 50 1.4... uglavnom su takvi oglasi, a ima ih koliko hoces.
To je falš matematika... baziraš priču na nekim specifičnim situacijama.
Nije kupovina MILC-a
uvek prelazak sa DSLR-a. Nekad je izbor 1:1 - budući vlasnik bira sistemom ILI/ILI. Daj neku računicu u toj varijanti?
Drugo, šta kad se par objektiva i aparat menja za MILC - po kojoj se to formuli dobija to pravilo "
evo sad ću da udam tek kupljeni DSLR, star 6 meseci, ispucao par hiljada, uz par objektiva kupljenih pre 2-3 meseca, jedva korišćenih za MILC sa jednim ili dva stakla"?
Ajmo konkretni primeri - kako i zašto. Bez da se Dalibor uvredi, nije on reper ni za koga od nas. Svako na planeti ima svoje razloge kako će i šta da uradi. Drugo, taj prelazak jeste tehnički s konja na magarca. Potpuno je druga stvar što Daliboru to sada radi posao i više nema potrebe za onim što je imao prethodno. Tu računicu niko ne spori, ali oprosti - ajmo da uzmemo neki drugi primer?
Npr, drug Pera. Koliko on može da dobije za 5D Mark II ili 6D i kako da dobije kusur od prelaska na MILC, ako je prethodno koristio veoma čestu kombinaciju 17-40, 24-105, 50 1.4 i 100 macro? Ovo nije uopšte retkost. Čak je i 17-40 tu višak. Češće ljudi imaju samo druga tri stakla. Eventualno pored toga još 70-200 f4L.
Pa da stavimo to na papir:
5D Mark II - 800€
17-40L - 390€
24-105L - 350€ (ovo postaje nategnuto, zbog drastičnog pada cene novih)
50 1.4 - 250€
85 1.8 - 250€
===================
đuture = 2040€ - ako prodaje u paketu, može komotno da sroza cenu za jedno 20% niže, jer nema trika da za ovo dobije 2000.
Da vidimo opcije prelaska sa jednog i dalje odličnog FF-a na APS-C:
-Fuji XT-1 - 1100€
-56 1.2 - 900
====================
đuture = 2000€
Istina, zaista je dobio kusur. Za 40€ može da ide par puta u Mek ili da jede sam u nekom restoranu.
O upotrebljivosti "sistema" s jednim objektivom ne bih... to je možda za wannabe-umjetnike.
Ako je skromniji, telo može da dobije za par stotina evra manje. Ako nije skromniji, bolji od dva Fujinona 56mm (APD koji Dalibor ima), košta još 200-300 evra više, što cenu MILC-a diže na 2200-2300 (cene su sa Idealo.de, da budemo načisto). I kako god obrne, ne sme da doda ni jedno više staklo. Šta god da doda, cena ode u nebesa. Osim ako ne bazira prelazak na MF staklima, što računicu čini malo boljom, ali i kombinaciju debelo zaostalom za onim što je ranije imao.
Pa ne računamo li valjda kao uštedu prelazak na neki prepotopski NEX ili PEN EP-1?
Koliko košta najjeftinija kombinacija Fuji MILC-a sa jednim objektivom?
Poštujem svačiji izbor, ali ipak...
MILC je zreo sistem, a Fuji je najzreliji među MILC-evima. Ti aparati su za sve one koji znaju šta žele i nema dileme da su izuzetno potentni. Samo, prelazak sa jačeg DSLR sistema je i dalje veoma problematičan, ako se iole želi postići slično. Prelazak sa manjeg DSLR-a je još skuplji, ali je i tehnički bezbolniji, jer su MILC-evi danas dovoljno dobri da relativno lako mogu da anuliraju prednosti entry-level DSLR-a nekim svojim prednostima.
Tako ja to vidim. Pogrešno ili ne, čini mi se da je barem racionalno.
Pozdrav