Sve je vec prezvakano, samo da dosolim jos malo
Argon, itekako ima logike za dosta ljudi ta velicina sistema. Za ljude koji se mnogo krecu (turiste na primer), to moze da bude spasonosno. Recimo, imam poprilican broj objektiva za jednog amatera i jedan poveci ranac gde sve to strpam. Ne volim torbe koje se kace na jedno rame, jer me to iskrivi vise nego da nosim ceo ranac. Posto sam paranoik koji se boji da ce mu bas u nekom trenutku zatrebati odredjeni objektiv, nosim uglavnom skoro sve, iako mi 3 objektiva zavrsavaju sve u 99% slucajeva
Na poslednjem putovanju, dok sam se pentrao po tim gudurama, ledja su mi se bukvalno upalila od vrucine. Nije cak ni lako na 45% usponu nositi sve to. Ako okacim 5d i 24-105, neminovno u jednom trenutku objektiv da se iskripuje. Sto znaci, moze da udari u stenu, da zakacis turistu i da ti ispada poklopac itd... ni ta tezina na ramenu nije za zanemariti, pocinje jako da smeta posle duzeg vremena. Znaci imas ranac na ledjima i aparat na ramenu pride, jer je glupo da skidas ranac na svaka 2-3 minuta, otvaras ranac i da ne pricam dalje. Sad zamisli Vita ili neonce sa MILC-om sa onom Vitovom spravicom sto kaci na pantalone i jedan neseser koji moze da okaci i oko struka. A ja jos imam poprilicno lagane L objektive.
Ako pricamo nosenje od tacke A do tacke B i onda zadrzavanje od 2-3 sata, onda nije problem ni gepek da napunim. Onda udobnost punog tela ne moze da mi se meri sa tim plitkim prcama.
Mislim, postoji validan argument da postoje prednosti opreme manjih gabarita i tu argument potpuno stoji. Postoje i nedostaci... zavisi od potreba i situacije.
Ali tu postoji par caka:
Pricamo o FF vs crop. Za C/N izbor objektiva, kvaliteta izrade, razlicite blende, cene... imas sto ti dusha iste. Za crop je fantazija sta mozes da napravis za jos mnogo manje para. Znaci, prihvatas da si mnogo ogranicen sa izborom, a ipak ces morati da izdvojis poprilicno mnogo para ako bi bas donekle da kompletiras. Mislim, Fuji 55-200 za crop, sa promenjivom blendom je skuplji od 70-200 F/4 i nesto malo jeftiniji od verzije sa stabilizacijom. 10-24 za crop isto kosta kao canon 16-35 za FF
Kvalitet izrade recimo L stakala. Te stvari su za ceo zivot koliko su kvalitetne. Vecini ne smeta ni pesak sa plaze, ni kisica koja moze da krene, ni prskanje od talasa. Da ne pricam o slucajnom ispustanju na zemlju i takvim stvarima.
Meni su sve to babe i zabe
Uostalom, ako drugu Daliboru ikad dosadi Fuji, bice interesantno videti da li ce ga prodati u roku od 6h