Unapred se izvinjavam moderatorima zato sto nece biti iskljucivo pejzaznih fotografija, pa neka me upozore na vreme ako pravila ne mogu toliko da se "rastegnu".
Ovaj severozapadni deo Italije (jugoistocno od Djenove, severozapadno od Toskane) je udaljen od Beograda oko 1100km, otprilike 10 sati normalne voznje kolima, iskljucivo auto putem. Kad se predje 50km kaldrme od granice sa Hrvatskom ka Beogradu, put je savrsen. Centar ovog malog regiona je grad La spezia, velika vojna i civilna luka i drugi po velicini grad u celom regionu, odmah iza Djenove. Nakon Slovenije, ide se preko Trsta, Venecije, Padove, Bolonje i Parme, naravno sve obilaznicama pored tih gradova. U Italiji, prakticno se staje samo na pocetku na rampi i do izlaska na samu lokaciju, gde se plati jednom putarina, ne mora uopste da se staje, sem da se natankuje gorivo po potrebi. Preporuka je da se napuni rezervoar u Sloveniji, jer je cena goriva dosta niza (1.36 evra za 1l benzina, naspram 1,60-1.90 u Italiji, u zavisnosti od lokacije i benzinske stanice). Cena putarina - Srbija 340 dinara, Hrvatska 17,30 evra, Slovenija 15 evra nedelju dana, Italija 42,5 evra...
Mi smo bili stacionirani u srednjevekovnom seocetu Arcola, udaljenom 5km od La spezie ka brdima, dakle - ne na moru. Uglavnom vodjeni dosta nizom cenom (490e za dve osobe, nedelju dana), ali i zeljom da se izbegne guzva i buka, ispostavilo se kao pun pogodak. Prelepo malo selo, potpuno u starinskom ruhu, sa istinskim sarmom bez zelje za turistickom pretencioznoscu i izvestacenom, namestenom scenografijom, sto se vidja maltene svuda gde se ode, a u sustini je obicna predstava za turiste. Stvarno sam odusevljen tim mestom, odlicna je lokacija za potpuni mir i da se oseti pravi duh jednog italijanskog sela. Turista je bilo i tamo u nevelikom broju, primeceni samo u prolazu do kola kad negde krenu dalje. Izolovano je mozda cak i previse, jer nisam sreo domoroca koji prica Engleski, sto mi uopste nije smetalo, a internet mi je bila misaona imenica. Cak i sim kartica koju sam kupio nije pomoglo (20e - 2,5GB), jer jedva da se uhvati i mobilni signal, a "data" saobracaj prosto nije radio, bar ne u Vodafon kartica koju sam ubacio. Radilo je tek kad se spustis sa brdasceta. Uglavnom, obozavao sam rano ujutro da popijem espreso (1e) u malom, simpaticnom kaficu na jedinom trgu (na slici) gde sam kao u "Dan mrmota" gledao isti prizor svako jutro: Cetvorica sredovecnih muskaraca igraju karte u bastici, deda iza njih u stolici pazljivo posmatra partiju, konobar uvek raspolozen i glasan, dve babe stoje na sred trga i pricaju nesto jako bitno, sudeci po gestikulacijama koje sam mogao da vidim... svi pricaju u svi jako dobro raspolozeni. Predivno iskustvo

Ceo gradic izgleda kao da ga niko nije taknuo vekovima, sem instalacije struje koja napaja fenjere sa zutim svetlom koji su glavno osvetljenje u toku noci. Nocu je poseban dozivljaj. Kad se udje u apartman koji je u jednoj od tih starih kuca, iznenadio nas je kako je lepo uredjen, jer smo ocekivali raspadnut malter i buba svabe. Uopste ne odgovara slici spolja jer je sve cisto, sredjeno i bez zamerke. Jedino sto je mozda nedostajalo da bude savrseno je neka terasica, ali iz konstrukcije samih kuca se vidi da to nije gradjeno ni za kakav luksuz, vec samo za pocinak raje koja je tu zivela u nekim davnim vremenima.
Nismo mnogo isli po prodavnicama, nasli smo jedan supermarket u La Spezi-ji gde su cene od 30-100% vise nego u Beogradu. Znam da moze jeftinije da se prodje, ima jako mnogo marketa ukljucujuci Eurospin, ali nisam hteo da gubim dragoceno vreme trazeci ga. Italijani jako slabo govore Engleski ili ne zele da ga govore.
Prvi dan smo se zaputili kolima, naravno prema Cinque Terre-u i stigli u Manarolu, nakon sto nismo mogli da nadjemo parking u Riomaggiore-u, prvom mestu od La spezie. 2 evra na sat u Manaroli i u svakom drugom mestu, 500m udaljeno od samog grada uzbrdo. Da se covek lepo iskilavi, a narocito ako nosi 10kg foto opreme, stativ i jos kojesta za plazu... Sa sledecom turom fotografija cu reci nesto vise o samim gradicima i mnogo boljem nacinu da se obidje sve.
Na fotkama: Arcola glavni trg danju, ulicica sa fenjerom nocu (obratiti paznju na boju svetla druge sijalice koja je obicna sijalica bele boje), apartman i Manarola (drugi po redu grad od La spezie) par fotki u toku dana i jedna u sumrak.
Nastavak price i jos fotki uskoro...