Eo ja da pokušam.
Druže Duxx... dopusti da dam svoje viđenje termina: Sony A7x ide bez punjača u paketu. Pa je l' to normalno? Da dokupljujem punjač, da bi mi oni prodali priču kako su jeftini? Dalje, i dalje previše zavise od nekih levih objektiva (u koje ubrajam i Canon, jer to nije nativna optika za taj sistem). I onda povrh svega, problemi koje nikad nismo viđali kod drugih, poput onog sa decentriranim bajonetom. Uf, malo li je?
Od strane Fujija, termin "polufabrikat" poduprt je softverom. Ne softverom, nego KATASTROFALNIM softverom. Gledajući prikaze XT-1, to je izgleda konačno prevaziđeno. Ali godinama unazad nije. Svaki Fuji se vukao ko puž sa boračkom penzijom.
Eto, to je polufabrikat iz mojeg ugla gledano. Nedovršen sistem koji ima želju da bude prihvaćen i svi ga vole na papiru, ali niko ne broji pare i sve simpatije se završavaju u forumima.
Ja bih voleo da je drugačije, ali zasad nije. I MENI odgovara da bude drugačije, jer želim da formiram paralelni sistem, bez obzira šta Canon (ne)uradio u narednom periodu.
EDIT: U pogledu proizvodnje senzora... pa da, upravo je štos u tome da je rentabilnost glavni kočničar. Ne smatram sebe ne znam kakvim analitičarem proizvodnje senzora, ali itekako sam dobro upućen u litografiju, pa znam kakva je tu situacija. Najzad, mnogo veći igrači na ovom polju su taj zanat ispekli do granica imbecilnosti (mislim na Intel i AMD) i najveći pomak se ostvaruje onda kada yield (postotak ispravnih procesora iz wafera) dostigne određeni stepen. U tom smislu, kod senzora je problematika dodatno zakomplikovana činjenicom da pojedinačni primerci senzora nemaju taj luksuz da im se mogu isključiti pojedina jezgra ili registri i takvi biti poslati na tržište u jeftinijem pakovanju, jer svaka nepravilnost na senzoru znači škart. Zbog toga su FF senzori toliko skuplji od APS-C-a.
Mene je i do sada impresioniralo kako Canon ima računicu da proizvodi sam senzore. Aj to manje više, nego proizvodi ISKLJUČIVO za sebe. To niko drugi ne radi.
Pozdrav