Litografska postrojenja su po mnogo čemu specifična. Jedina u celoj industriji imaju "rok trajanja". Doslovno se taj rok oročava na određeni period, fabrika se podigne, radi 24/7 za tih (recimo 2-3 godine), onda se gasi i pravi se nova. Same hale su zanemarljiva stavka u svemu tome, a glavna stvar su postrojenja za litografiju, koja su isplativa samo ako rade 24/7. Ulaganja nikad nisu manja od nekoliko milijardi (!) i zbog toga je to tako.
Inače, Nikon i Canon su jedni od najvećih proizvođača litografskih postrojenja. S te strane im troškovi podizanja nisu veliki kao drugim sličnim fabrikama, ali ipak su značajni.
BTW, nova fabrika nije neophodna da bi se proizveo prototip ili dva. Ona je potrebna za serijsku (isplativu) proizvodnju. Ipak, jedna stvar realno škripi u ovoj projekciji - da bi se postigao odgovarajući yield faktor (faktor isplativosti, tj. stepen iskorišćenja jednog wafera, iz kojeg se isecaju senzori), mora da prođe određeni period uhodavanja. Ne znam koliko je verovatno da kompanija izbaci novi aparat sa nekim senzorom u novoj tehnologiji i pritom odma' opali na high-end segment. Kad se radi uhodavanje, nekako logičnije deluje da se krene iz beton lige.
Lično mislim da bi 50+ MP bilo malo preterano. 36MP je otprilike plafon da se ne poludi u obradi, ma na čemu se radila. Prosto, PS je užasno neoptimizovan u poslednje vreme i ume da se uguši i na veoma jakim mašinama, čim se otvori nekoliko lejera.
@DuxX
Dočekah dan da se i ti i ja složimo barem jednom u poslednjih par meseci. Da, apsolutno se slažem sa ocenom da većini više treba DR, nego rezolucija. Mada, rast rezolucije ima pozitivne nusefekte, jer tera proizvođače da unaprede i druge aspekte, koji su indirektno "pogođeni" rezolucijom.
Pozdrav