Evo ovako... izvinjavam se svima čije sam postove obrisao. Obrisao sam i one koje je trebalo i one koje nije, a koji su hronološki upali u sredinu, pa je njihov smisao izgubljen...
Elem... prenaglili smo svi i izrečeno je mnogo stvari koje su (siguran sam) samo pitanje afekta. Nema potrebe da to više radiMO (ubrajam tu i sebe, jer se smatram direktno odgovornim za ovakvo izmicanje situacije kontroli).
Pisana reč je nešto najlepše kad je u pitanju književnost, ali i nešto najrđavije kada je upotrebimo u svrhu napada na nekoga ili nešto. Mislim da nema potrebe sad nešto pokušavati u cilju raspetljavanja klupka i traženja krivca za nastali flame-war, koji je doveo i do ličnih prozivki. Jednostavno, zabrazdili smo toliko da je svako od nas bar po nekoliko puta izrekao nešto što NI U LUDILU ne bi da je diskusija krenula onako kako su se ljudi nekada sastajali - u kafani ili u nečijoj sobi, kući, dvorištu... Kad kažem "svako", naravno da ne mislim na ljude koji su se u ovakvim žučnim raspravama zatekli i najebali ni krivi ni dužni. Takvih je više, nego nas sa šlemovima, pa je makar zbog njih pošteno da povučemo ručnu i vratimo se korenima.
Skroz je bezveze da se osipamo zbog preglupih trvenja oko brendova koji nam, realno, NIŠTA ne znače. Čak i da nas plaćaju, to ne bi bilo dovoljno za žrtvovanje poznanstava i prijateljstava koja smo stekli družeći se online i offline. Apsolutno nema opravdanja ni zbog nas samih, a kamoli zbog onih čije poverenje uživamo, na ovaj ili onaj način.
Ne mogu da prihvatim ni ideju da bilo ko ode sa foruma, zato jer je prozvan lično. Ubrajam tu sve nas. Svako od nas nekoliko, koji se uvek osetimo prozvani da advokatišemo omiljenu kompaniju, s vremena na vreme odalami nešto što izazove lavinu besmislenih postova, koji UVEK na kraju dovedu do nekakvih glupavih ličnih prozivki. A zašto? Ubijte me - ne znam.
Glupo i nepotrebno.
S toga, ja se SVIMA izvinjavam, pre svega u svoje ime, što sam dopustio da sve ode ovoliko daleko. Niko nije zaslužio lično etiketiranje, prozivke i bilo šta, taman da su i neke mnogo ozbiljnije teme u pitanju, a kamoli ovakve dokone diskusije o parčetu gvožđa optočenim plastikom. Jebo sve ako ćemo se poklasti zbog toga.
Tehničke teme su, naravno, poželjne. Samo, pokušajmo da malo racionalnije pristupamo svakoj od njih, zamišljajući da su ostali diskutanti tu, pred nama, na drugoj strani stola. Kao što ne bismo jedni drugima govorili svakakve budalaštine dok se gledamo očima uživo, nemojmo to da radimo i online. Nije vredno ni živaca, ni poznanstava, prijateljstava... bilo čega.
Sledeći predlog je možda blesav, možda i neizvodljiv, ali ja ću pokušati da ga sprovedem sa svoje strane, a pozivam da to pokušaju i ostali. Svaki put kada mi padne na pamet da nekom dosolim pamet nekim brendomanskim istupom, ja ću da otvorim novu fotografsku temu i da okačim barem jednu fotografiju, umesto da istrtljam svoj bezvredni post. Voleo bih da se i ostali priključe ovom nepisanom pravilu.
Mi smo, BRE, pre svega ljudi, potom fotografi... a neprijatelji - to nismo. Jednostavno, ljudi u su offline režimu sposobni da pređu preko mnogo ozbiljnijih stvari, nego što mi ovde imamo kao "problem". S toga, oponašajmo taj offline režim, kad već ne možemo svakodnevno da divanimo po kafanama i zajedno uživamo u onome što volimo.
Jbg... ajmo da se resetujemo i pokušamo barem još jednom, u neizmenjenom sastavu?
Živeli!