Nego druže Storm-e... ako je ovo tačno, a nadajmo se da jeste jer to znači da ćete napokon dobiti senzor u skladu sa današnjim vremenom, kako se to sada uklapa u onu tvoju pređašnju tvrdnju da Canon može da napravi senzor ali ih boli paja jer imaju marketshare-ove pa onda neće sve dok je to tako? Logično jel, ako je ovo tačno onda se ispostavlja da su oni hteli ali nisu mogli pa su na kraju uzeli od onih koji znaju da naprave bolje. ...ili ja to opet nisam nešto dobro izanalizirao
A ti naravno očekuješ da ja budem Duxx, pa da teram kontru?
Pa ne ide to tako samnom. Ja umem da prihvatim sopstvenu grešku, za razliku od nekih.
Ako ispadne ovako, to znači da nisam bio u pravu oko te konkretne stvari. I to je to. Ako ispadne drugačije, meni opet svejedno. Nisam njihov deoničar. Očekivao si bakljadu?
Ta jedna stavka ni izbliza nije bitna kao neke druge... kao recimo optički kapacitet objektiva, koji je dobar likovima koji prospu 25-30k evra za digitalna MF leđa, ali nije nekima sa foruma.
Što se tiče DualPixel AF-a... on je potreban Nikonu. Tebi i meni nije, ali Nikonu jeste. Možda ne u tom obliku i izvedbi, ali nekakav svakako da. Nemoj brkati klasičan fazni AF. CDAF na Nikonu je dugo bio bolji od Canonovog, ali je u sadašnjim okvirima veoma loš. Tačan, ali izrazito spor i sklon bauljanju kada mu svetlo ne odgovara. Pritom, neodgovarajuće svetlo ne podrazumeva samo malu količinu Kandela, nego i (pre)jak kontrast. To često ume da zbuni Nikonov LV. Ja veoma volim LV za neke specifične situacije i kada vidim da nešto nije kako valja, praktikujem ručno fokusiranje. Ali eto, mnogima to ne odgovara i Nikon bi morao da poradi na tom planu. Najzad, jedini nisu ništa uradili po tom pitanju, ali što se mene tiče, imaju validan izgovor, jer su se bavili drugim unapređenjima.
Rezolucijski skok... vidim da neki imaju nedoumice po tom pitanju... 50MP je u odnosu na 22MP skok od 50% linerarno po X/Y osama. To jeste dosta, ali nije spektakl. Nikon je u svim klasama imao 12MP, osim u na D3x kojih je prodat zanemarljiv broj, isto kao i svih jednocifrenih tela oba brenda. Skok sa D700 na D800 je najblaže rečeno monstruozan. I ja i dan-danas znam mnogo njih koji su pokušavali da pređu na D800 i na kraju odustali. IQ je izuzetan, sve je bolje i tako to. Ali... sve je usporeno. Od obrade, preko kopiranja, rafala... jednostavno, za mnoge namene je to previše. Nije tu kriv aparat, kriva je IT industrija. Meni se sve nekako čini da što hardver više napreduje, softveraši se trude da obogalje aplikacije do nivoa da sve bude još sporije nego pre. Jbt, ja se sećam da sam nekad u pripremi štampe razvaljivao komp sa TIF-ovima od po nekoliko stotina MB, a radio sam na Pentiumima od po 200-300MHz. Danas otvoriš neki veći RAW, ošineš par lejera i možeš tačno da se rokneš ako nemaš 8-16GB RAM-a. A nekad smo radili sa 32MB.
Duga priča, ali je poenta jasna. Uvek smo u nekom zaostatku, jer se sve plasira dozirano. I tu fotoindustrija ne može ništa. Ma koliko se oni trudili da nametnu neki tehnološki progres, uvek će se neke druge njuške truditi da 10 puta prodaju isto, a samim tim i da sabotiraju dnevnu rutinu, kako bi smo i sutra i prekosutra i svaki sledeći dan želeli još i još i još, i stalno na to "još" trošili neke blesave pare.
Pozdrav