Storme ne slažem se u potpunosti s tobom...
Sa ekonomskog stajališta kod velikih projekata isplativost ulaganja gleda se u većini slučajeva u vremenskom periodu od 10 godina, a kod tih MILC-eva sigurno će ERA trajati i duže od tih 10 godina...
Malo ću karikirati, ali ako oni dođu na pozitivnu nulu nakon 7-8, pa čak i 9 godina i onda počinje zarada, znat će da im je strateški plan ulaganja uspio...a oni će povući paralelu i reći sami sebi koliko su uspjeli u svom naumu, jedino ako su imali preoptimističan cilj zarađivati nakon 5 godina (..a dam se kladit u sve što imam da nisu
) onda su se malo zaj*****!!!...a ako idu prema nuli i nakon 11-12 godina, reći će sami sebi nismo uspjeli u zacrtanom planu, ali zarada će biti kroz narednih 1-2-3 godine i nastavit će se proizvodnja... Ekonomija je okrutna i tu sam se sada dotakao perioda od čak 15 godina što nitko ne može predvidjeti što će biti, ali u biti kroz neki vremenski rok tako to funkcionira..
E sad, zamislite samo koliko su resursa morali potrošiti da krenu u taj projekat (..a to najviše košta, mnogo mnogo para), ne može se to zaraditi preko noći, tako da ako su oni smanjili gubitke u odnosu na prošlu godinu i tim tempom neka idu još 2-3 godine, mislim da će već za 4 početi lagano zarađivati...i CILJ JE ISPUNJEN i nastavlja se pokušaj daljnjeg zadržavanja na tržištu i povećavanje zarade..
Iskreno, ne da mi se sada analizirati koliko dugo im već traje taj projekt, a zapravo ni nikad nećemo imati prave brojke koje se vrte u cijelom tom biznisu, tako da mi laici-kupci možemo sve to gledati kroz prizmu da ako bacaju nove modele na tršite u kontinuitetu, njima brojke u $ i te kako pašu...
Možda je najlakše to prikazat kroz povijest Nokije...najprodavanija, skoro se ugasila -> prodana, i sada polako ide prema vrhu... Mi krajnji korisnici samo na takav način možemo vidjeti da li im prodaja, odnosno zarada ide po Planu..
Pozdrav