Ja se ne bih smejao ovom aparatu, ama bas ni malo.
Prvo, vec sam to napisao, pa da ponovim: Da bi se ovaj aparat kupio, najpre je nuzno da iskoci osigurac za RACIO, i da sistem proradi u EMOCIJA modu. Zivot je kratak, i ako neko zaista zeli ovakvu igracku... zasto da je ne kupi, umesto da se pod stare dane kaje, kad shvati neke stvari. Mi, koji smo u kasnom pubertetu srednjih godina (to su oni koji su presli 40-tu iha ha
) drugacije reagujemo na ovakve pojave. Moj sin, izrece za ovaj aparat jedan krajnje neemotivan i iskren utisak: Kakvo je ovo retro sranje?
Dakle, aparat gadja tacno jednu grupu ljudi, i nije namenjen svima.
Sa druge strane, poznato nam je da se retro stilom uglavnom do sada bavila MILC alternativna scena. Da ja sad ne poredim sta je sa ovim napravio Nikon, a sta ostali... ali je jasno da su misevi kolo vodili dok se nije pojavila macka.
Ovakve salve smeha je zasluzio fuji Xpro1 i slicni polufabrikati, koji su iskljucivo i samo isli na gore pomenuto iskakanje osiguraca za RACIO. Razlika u ovome je sto se sada ipak dobija jedna krajnje respektabilna sprava, upotrebljiva za skoro pa sve... osim za video.
Zaiste ne vidim problem u ovoj spravi. Ne mali broj je trazio upravo OVO. Full frame u retro stilu, a da nije milc... bez videa, bez EVF ... sa punim komandama napolju, a ne unutar tamo nekih kripticnih menija. Stavise, ovo cudo sasvim pristojno radi sa starim objektivima, tako da je ugodjaj pun.
Ovo je valjda prvi nikon koji sam ikada pozeleo da posedujem, tako da... sta da vam kazem. Svidja mi se dizajn, svidja mi se 16Mpx... mnogo toga mi se svidja. Cena mi se ne svidja, ali slobodno mogu reci da se Lajka era zavrsila na neki nacin. Nikon je ipak BREND i IME, koje slobodno moze da se nosi sa Lajkom... konkretno u ovom slucaju sa M9. Jednako je vizuelno dopadljiva i u svakom slucaju bolji aparat.
Da sumiram na kraju, ovo je napravljen aparat po zeljama korisnika, i koji svojim kvalitetom nikoga ne pravi magarcem.
Ko ima da plati, neka kupi... pogresiti nece nikako.
My2C