Sto se tiče merenja svetla tj Matrix mod-a, ne da se ne zbunjuje, nego me je frapirao kako radi i to sa sve okidačem od 1/4000 na blendi 2.8 u podne sa kontra svetlom i to u JPG, RAW ne bih pominjao. Mislim da sam se na tu fotku vratio jedno 10x, obzirom da isprva nisam mogao da verujem. D300 bi tu debelo podeksponirao u Matrix mode-u.
Što se tiče autofokusa, za ono što meni treba, ne mogu da se složim, ma koliko ga gospodin Carević eksploatisao. Jednostavno D700 mnogo brže hvata fokus i ostaje "zaključan" sa istim objektivom (80-200 AF-S) u težim uslovima tj pod uličnim osvetljenjem, dok sam sa D610 imao problem sa paningom tokom dana u situaciji u kojoj D300s to odrađuje rutinski. Čak ne bih smeo 100% da se pouzdam ni za zamrznute kadrove u određenim situacijama. Probano u DX i FX mode-u.
Naravno ako ćemo samo da se oslanjamo na centralu tačku situacija je bolja, ali meni su tu gubi poenta. Kod 300ke me čak preterano ni ne zanima da li je AF tačka cross ili ne, sve dok ima dovoljno svetla. Opet pričam o uslovima kod kojih najviše eksploatišem aparat.
Kada su u pitanju statičnije scene, sa manje svetla, merenje WB-a itd... Sviđa mi se kako radi D610. Sviđaju mi se neke funkcije i rešenja koje su me nervirale kod drugih Nikona.
E sad... Žao mi je što nisam imao više vremena da se poigram sa D610 i autosportom, već sam imao samo par sati na raspolaganju, ali ću o tome u nekoj drugoj temi. Uglavnom možda se nisam navikao na rad njegovog AF sistema, pa sam došao do ovakvih zaključaka, ali na D90 sam se navikao kroz nekoliko minuta (dosta sporiji od D300), a na D700 za samo nekoliko fotografija (uvek je lakše preći na bolje)...
U svakom slučaju, voleo bih da ih isprobam jedan pored drugog, pošto to jedino smatram validnim, ali sumnjam da ću ponovo moći da dođem do D6x0.