Ma ok drugari kako god. Svako ima svoje mišljenje pa shodno tome tako i piše. Meni samo sve te priče koje se serviraju deluju vrlo nelogično i na žalost, eto, ne mogu da se složim sa vama kada je ova problematika u pitanju.
Hajde ovako... Storm pre neki dan reče u fazonu da oni neće da izbacuju ništa sa većom rezolucijom jer realno ne postoji potreba za takvom rezolucijom sem stokera. Moje pitanje glasi, čemu onda mahanje sa nekim prototipim od 120mp ako već serviraju priču da je 20 dovoljno za sve??
Aj dalje, ako već imaju razvijen senzor od 120mp onda mi nije logično da budu takve smrde da svojim vernim mušterijama ne ispune želju i ne daju im nešto na bar 30-32mp. Pazite ja ono što znam najjačih lendskejpera skoro svi koji su koristili mkII i 1Ds-a su preskočili na D800 ne samo zbog rezolucije već i zbog dinamike. Znači pored svega toga oni imaju senzor od 120mp, a neće svojim korisnicima da daju ni bednih 30mp. Zašto? Zato što im se može?
tjah! Treba da pojedem gajbu bunika pa da poverujem u to! Znači meni je ta teorija smešna da vam pravo kažem. A i one fotke sa belim staklima na utakmici... daj bre pa nismo deca. Agencije imaju ugovore sa kompanijama i u skladu sa tim koriste njihovu opremu.
Kaže Storm"Ja bih pre rekao da je (ne)činjenje konkurencije nas vlasnike Canon sistema ubacilo u situaciju da napredak senzora dobijamo na kašičicu."Ne razumem, kako ne činjenje? Pa konkurencija odavno ima bolji senzor. Alo matori pa entry level Nikona ima veću rezoluciju od najskupljeg Canona. Pusti sad teoriju da ne treba više jer to nije tačna teorija u startu. Ja to ne zovem sustizanje konkurencije. Ja to zovem totalnom hardcore penetracijom do granice sramote. Pa matori ti, ja, Bole, bilo ko od ovih ljudi ovde da je na nekom rukovodećem mestu u toj firmi rekao bi - Alo bre pajseri, pravite nešto i pokažite da možemo. Pa neka naprave to nešto, pa neka to košta 5-6-7.000 eur kao što je Nikon svojedobno pored D700 izbacio D3x - pa onda kažemo "mogu ali neće". Ovako vi bez ikakve podloge, osnove, bilo čega tvrdite da oni to mogu ali eto neće. A neće jer im domaćice dobro kupuju 600D. Pa nisu sve domaćice majku mu staru, ima i onih kojima to nešto realno treba, a nemaju to. Opet kažem -
ozbiljna firma treba ljudima da pruži izbor pa neka oni odluče da li im nešto treba ili ne.
Dakle čisto moje mišljenje,donsono kako ja gledam na te stvari. Niti mrzim Canon, niti gajim ljubav prema nečem drugom. Samo se trudim da stav donosim prema situaciji koja postoji sada bez da špekulišem na osnovu ničega.
Na kraju u ovoj temi je potpuno navžno šta Canon može već smo počeli diskusiju oko mogućnosti pada Sony-ja što je onako vrlo nemoguće. Setite se šta sam rekao pre 3-4 godine tamo na Zoni da će Sony redefinisati neke stvari i to se desilo. a7(r) je najinovativniji proizvod u foto svetu protekle godine. Sada fali samo da ga dobro "potkuju" sa staklima i da preleži neke dečije bolesti i to je to već sa sledećim modelom.
Pozdrav