Pa vidi Alexlex... teoretski to jeste tako. Međutim, praksa zavisi i od nekih drugih faktora, a tu pre svega mislim na faktor "htenja".
Ako Canon i Nikon budu hteli da prave tako veliki otklon, oni će ga i napraviti.
ALI, zapamti sad šta Ti kažem, pa se seti kad bude bilo vreme - ako Canon i Nikon zaoru po toj brazdi, ovim ostalim talibanima... hehehe, teško si ga njima!
Biće svedeni na istu statističku grešku, kojom godinama levitiraju na DSLR sceni. Za njih, a možda i za sve nas, je bolje da se C/N drži onoga što najbolje ume, a da ovi sa strane ipak čapnu po neki dinar. U suprotnom ćemo samo dobiti isto ono što smo imali do pojave digitalnog Oly PEN-a pre 4-5 godine: svet koji se deli na C i N i par nekih brljotina u dnu liste. Misliš li da je nekakav drugačiji scenario izgledniji?
Ne bih rekao! Priča o EF bajonetu, na koju se pozivaš, dijametralno je suprotna od onoga što sebi mogu da dopuste ovi ostali tržišni pilićari. Canon je i tad bio veliko ime i sebi je mogao da dopusti takav manevar. Međutim, oni su taj manevar napravili da bi jednom za svagda sebe rešili bede oko kompatibilnosti različitih modela i generacija, što Nikon recimo ima kao problem, iako se kunu u svoj hiljadugodišnji bajonet. Činjenica je da objektivi sa "hiljadugodišnjeg bajoneta" ipak ne funkcionišu na svim današnjim telima, da tu ima brdo raznih nekompatibilnosti i problema. Zato je SREĆA što se Nikon u poslednjih nekoliko godina dozvao pameti i konačno krenuo da rešava pitanje cele game i njenog prebacivanja na G seriju. Sve drugo je zamlaćivanje naroda i po meni bi super potez bio upravo raskidanje sa tom praksom i potpuno ubijanje relikvije iz srednjeg veka - rigidnog rešenja iz milošte zvanog "šrafciger".
Odlutasmo u drugu stranu... da, verovatno je moguće da će tehnologija u nekom trenutku biti na nivou da MILC-evi mogu da zamene DSLR-ove, a da ergonomija bude zadržana. Znači, telo tipa 1Dx/D4 u kojem nema ogledala, prizme i tako toga, a u kojem zuji EVF neke bolesne rezolucije i dinamike, koja može da se približi kvalitetu optičkog tražila koje pomenuti aparati imaju. Najveći problem u toj priči je blackout koji SVI MILC-evi redom imaju prilikom rafalnog okidanja i to mi deluje dosta teško za rešiti, jer način očitavanja sa CMOS-a je takav da bi se verovatno moralo preći na neku drugu tehnologiju. Sve i da grešim, trenutak kada će se to desiti predstavlja daleku budućnost.
U najboljem slučaju, MILC-evi za nekoliko godina mogu da potisnu EOS 1x00D/EOSx00 i EVENTUALNO xxD (kod Nikona D3x00, D5x00 klasu, eventualno D7x00). Aparati poput D800 i 5D3, D600 i 6D će još dugo ostati takvi kakvi jesu, a razlozi nisu toliko tehničke, koliko logičke prirode - ZAŠTO bi neko menjao uhodanu tehnologiju koja je odavno dostigla svoju zrelost i nisku cenu, za nešto što zahteva dovijanje svih vrsta, da bi došlo na isti ili čak NIŽI kvalitativni nivo. OK, kada je u pitanju smanjenje gabarita, to ima smisla. Ali šta kad gabariti MORAJU/TREBAJU da budu takvi, kao za ljude kao što je DuxX, kao što sam ja ili xxx hiljada onih kojima veliki aparat jednostavno treba? Šta bi oni uštedeli? Galamu zavesice? Cena bi trebala biti manja, ali i posle toliko godina od prve pojave MILC sistema, ona je i dalje ista (čitaj: bezumna!). Kakvog osnova imamo da verujemo da će biti drugačije? Misliš na to kad C/N uzmu stvari u svoje ruke? Pa neće ni to doneti niže cene, jer će onda ovi šibicari biti sahranjeni, pa će C/N opet da rade šta im se digne, kao i dosad.
Pozdrav