Dobrodošao na forum Dario!
Teška dilema, moram priznati. Ni sam ne znam kako bih prelomio u sličnoj situaciji jer, kao što si primetio, oba tela imaju neka rešenja koja ih čine boljim izborom. Naravno da je sve to individualno upotrebljivo, ali je činjenica da se ergonomija 7D ne može tek tako zanemariti, ali samo po pitanju kontrola, jer je oblikom 70D bolje "izvajan" aparat, iako dimenzije govore da lošije leži u ruci. Zapravo je obratno, bolji oblik čini da je 70D udobniji za rad, ali mu fali više direktnih kontrola, pogotovo ona za korekciju WB-a, za čiji izostanak ne mogu da nađem adekvatnu psovku. Nije izmišljena.
S druge strane, Wi-Fi je nešto što zlata vredi, pogotovo za one koji su konformisti, koji se trude da iskoriste sve potencijale onoga što imaju i kojima neće biti cimanje da se malo upuste u eksperimentisanje, pošto WiFi donosi mnogo više nego što većina misli, a pritom na 7D ni uz specijalizovani grip nije moguće ostvariti sve Wi-Fi funkcije koje 70D ima u svojoj (W) verziji. Dalje, touch-screen ja lično ne koristim previše, ali kad god sam ga dodirnuo, prosto sam bio oduševljen koliko olakšava neka podešavanja. Intuitivnost rada na taj način je jednostavno neprevaziđena i donekle anulira brzinski zaostatak po pitanju kontrola koje nedostaju novom aparatu. Dalje, i sam displej je bolji nego onaj na 7D, mada ne u toj meri da bi to činilo neku kapitalnu razliku.
AF je u principu sličan. Tačno je da 7D ima par režima više, ali isto tako - 70D ima neke stvari koje 7D nema, kao što je na primer automatska selekcija tačaka u Servo modu. 70D ovaj režim ima realizovan identično kao i 3D-Tracking kod Nikon aparata i pritom radi sjajno! Dakle, što se AF-a tiče, mirne duše mogu reći da su "on par". Čak, AF microadjustment je bolje realizovan na 70D, jer ima nezavisnu korekciju za širi i duži kraj kod zum objektiva. Ko se ikad bavio ovom problematikom, zna da ovo JAKO može da pomogne u slučaju problema sa pojedinim primercima objektiva.
Tražilo na 7D je i dalje u prednosti (mada manjoj nego ranije), a tu je i odlična zaptivenost jačeg tela. Robusnost takođe.
E sad... senzor... Možda se gomila nekih sajtova neće složiti samnom, ali ja ZASAD (kažem zasad, jer analiza svih snimaka još nije gotova) ja ne vidim neku posebnu razliku između ova dva senzora. Novi senzor pruža veći IQ na najnižim vrednostima, ali ta razlika je proporcionalna rezolucijskoj razlici. S druge strane, na najvišim ISO vrednostima se čak primećuje i kolebanje po pitanju kolornog šuma i sasvim upitno držanje u odnosu na stari 18MP CMOS. U konačnom skoru, rekao bih da napredak nije nešto što bi u konačnoj evaluaciji imalo naročitu težinu... osim ukoliko video i CDAF (fokus u LV modu) nije od ključnog značaja.
Dinamika... na žalost, taj aspekt još nisam proučavao, a kako ne volim da pišem na pamet, ostavimo to za naredne dane, kada će izaći i konačan test.
Šta god da odlučiš, nadam se da ćeš nas počastiti i po kojom fotografijom u fotografskom bloku foruma.
Pozdrav