Zorane, evo ja se recimo ne lozim na plitak dof, tacnije preplitak, vise volim neki sklad, da imam dovoljno i dof-a i blura, jer ne volim da rizikujem dal cu od 10 snimaka da dobijem bar 1 u fokusu, i da to malo sto je u fokusu bude preplitko do neupotrebljivosti ( sem za umetnost gde kolicina omasenog fokusa nije bitna a plitak dof kud i kamo pozeljniji zbog veceg blura ) a da ne spominjem sto moram da imam najskuplja f1.2 / f1.4 stakla da to sto je u fokusu bude ostro kako treba.... i sta cemo sad?
24 - 36 milijuna piksela, nikada mi nije zatrebalo, dovoljno mi je ovih 16.
Volim da slikam makro, tu je 4/3 mnogo bolja opcija od FF-a, lakse za fotkanje od 2 do 5 puta, podrazumeva se neko opusteno fotkanje u prirodi iz ruke a ne studio i kontrolisani uslovi, stativi i zamrznuti insekti, staking, itd...
Volim sirokougaonu fotku, sa 4/3 na blendi 5.6 sve puca od dubine polja i ostrine, na toj blendi sve radis iz ruke opusteno, i sve uspeva....ne vidim bolju opciju za wide fotku, ako izuzmemo megapiksele kojih je "samo" 16
Tele fotografija sa 4/3 je pesma, em su objektivi kud i kamo kompaktniji, em su svi puta 2 u milimetrazi u odnosu na FF.
A kompaktnost tj tezina i gabariti su poseban adut u odnosu na FF sa ogledalom, a kako ce se razvijati situacija sa FFom bez ogledala to cemo znati za 5 do 10 godina otprilike, sto se tice gabarita i tezine.
Hocu da kazem da je 4/3 izuzetno skladna velicina senzora, neka zlatna sredina .... fali tu jos poboljsanja sto se tice dinamike, šuma, iso-a, rezolucije, ali i to ce ubrzo doci, u fazonu da slika bude na svim nivoima sa D800 sem u rezoluciji, nadam se tome vec u sledecoj generaciji OMD-a .... sto se plitkog dof-a tice, verovatno ce se praviti autofokusna stakla sa 0.9 blendama, i tako neke egzotike, ali za to mora da dodje vreme da se stvori odredjeni broj korisnika, pa da krenu to da prave, koliko ce ta stakla kostati i kojih ce gabarita biti to sada ne znamo....vec se prave 0.95 stakla sa manual fokusom, i kostaju oko hiljadu eura, pa ne vidim razlog da ne prave isto to sa autofokusom, otom potom.
Rezime, nikada 4/3 nece biti na nivou FF senzora u mnogim stvarima, a posebno ne u prcmoljastom dof-u jer tesko da ce praviti F0.6 objektive, a ni FF nece imati te neke lepe osobine manjeg senzora. Najbolje je imati oba sistema uporedo i sa svakim uzivati u onome u cemu su najgotivniji.
EDIT: Malo sam ti spakovao post, imao je previse praznog prostora.