Ja sam Nex3n star dva meseca kupio za 150 evra. Tog jutra uopste nisam imao plan da kupim sebi jos jedan aparat... ali, izletela situacija... i nisam razmisljao ni trena. (vise sam se nekako lozio na a6000). A kao sto rekoh, nisam se ni pokajao.
Nex3n ima prednost u odnosu na Eos M zato sto ima pokretni ekran i focus peaking. Meni je blago retardiran... ali kad malo spustis loptu, shvatis da ti je sve pod prstima... pa se u taj meni i ne ulazi. Da se razumemo, meni su svi meniji blago retardirani izuzev Canona. Ali na kraju se sve svede na one spoljne tastere sto je dovoljno kako god.
Mana je ta sto nema hot shoe, pa si osudjen na NISTA po pitanju blica. Pop up blic je dobar da uslikas cipele u radnji i pokazes zeni sta si video.
Cak nema ni mogucnost kontrole eksternog blica, a danas se eto bas nesto nije ni proslavio sa kockicom + 580 EX (sto je moram priznati s100 iskontrolisao u momentu). Naravno, nema se mogucnosti ni za EVF... sto po meni i nije neki nedostatak, imajuci u vidu cene takvih trazila, koje bi u ovom slucaju bilo skuplje i od samog aparata. Ekran kod sonija solidan, na suncu jednako problematican kao i kod Canona, s tim sto ovde namincas ugao i resis problem. Mada, oba su pristojno dobra... da se razumemo. Digitalni zoom pri fokusiranju radi sjajno kod oba, i nije ni priblizno osakacen kao kod Nikon dSLR-ova (izuzev d800, i slicne klase).
Sto se tice senzora, to je onaj isti 16mp iz Nikona d7000 i d5100, ili najnoviji primer Leica T. Dakle, dobar i odlican... kako god. Ma koliko da sam blejao u kojekakve primere po netu, nisam bas nesto nasao primera koji bi me ubedili da je neko drasticno odskocio po kvalitetu. Imao sam i Eos M dovoljno vremena da napravim dosta primera, koje mogu da studiram i uporedjujem. Zakljucak... batalio sam i tu
rabotu, jer ce svi oni da prave odlicne fotke... i ko voli da baca na papir slike u 10*15, 13*18 ... a4 format i slicno, nece pogresiti u izboru aparata... ma koji uzeo.
E da... nex3n krece od ISO 200.
E sad, glavna kvaka su stakla i tamo i amo. Canon briljira sa novim UWA staklom, 22 stm..., ali nema krstene prajmove 35, 50, 85 ... osim ako ne uzmes adapter. Sony po meni ima sjajnu ponudu od strane sigme u vidu vec tri gore pomenuta stakla. Njihova (sony) stakla su takodje pristojna.
Ako zalutas u MF stakla, onda znaj da mozes zakaciti preko adaptera sta god ti se prohte... osim Mamija staklica. Sa druge strane moras biti spreman na cinjenicu da MF stakla nisu od juce, vec da su uglavnom tvojih godina ili starija
pa moras probirati komade i primerke... ono, bas. Ja sam promenio 30 komada za ovih par meseci i ostavio samo dva u posedu (minoltu 50mm 1.4 i jupiter 85mm f2 M39). Cak sam vratio i Leicu summitara f2, vitrinski primerak... nikad upotrebljavan, jer ga je ova minolta oduvala uzduz i popreko. Odlutah malo... ali valjda si shvatio poentu. Jedan od onih postova koji se pisu u dahu... i zaista mi se ne cita od pocetka. Ako ima nejasnoca... kazi, a gramaticke i slovne greske zanemari.
Pitaj slobodno, reci cu ti sve iskreno... uopst nemam nameru da ulepsavam bilo sta, ili skrivam.