Ceniti, cuvati, postovati kako svoje, tako i tudje vlasnistvo je mnogo teze nego sto deluje u prici.
Dok covek prohoda, srece se sa normama ponasanja i pravilima ophodjenja, sta se sme, a sta ne!
U prevodu, roditelji igraju golemu ulogu. Socijalizacija ljudskog bica, ne zavisi samo od roditelja, vec i od svih drugih oblika "vaspitanja", preko skole, drustva, razno raznih ustanova, religije,
kao i na posletku onih koji su "odgovorni" za skretnice i usmeravnja istih(citaj Drzave).
Daleko od toga da zelim da prebacim loptu na racun politicara(nit' me zanima, nit' se razumem), ali neko treba da stavi prst na celo i upita se: "Kojim putem idemo!?"
Da svi sve imamo, verovatno ne bi bilo kradja, sem patoloskih kleptomana. S druge strane, ima i onih gde niko nista nema, pa se nema ni sta ukrasti, osim naravno pomenutih kleptomana,
oni uvek nesto nadju
Ako izuzmemo pravo kao nauku i paragrafe zakona, gde je "tacno" odredjeno, koliki je plus, a koliki minus, postavlja se pitanje...ko su ti koji ce zakone sprovesti i sto je mnogo vaznije,
ko su oni koji ce iste zakone postovati?
Nema te zemlje na Svetu, do mozda S. Koreje, koja je u stanju da broj jednih i drugih svede na taj nivo, kako bi zaustavile kradje, bilo kojeg oblika.
Tu naravno ni Srbija nije postedjenja...
Koliko god voleo svoju zemlju, bude mi neobicno krivo, sta vise razbesni me, ne sto smo "mi" gori, a drugi bolji(JER NISU!!!), pitam se zasto kod nas ne moze da funkcionise...bar ne u toj meri!?
Mnogi znaju, neki su nagadjali, a ja sad pisem javno...da sam jos pre 20-ak godina napustio Srbiju i zivim u Nemackoj.
Neki ce reci, "ponemcio se", ja bi rekao "normalizovao sam se"(ili ostao normalan), kako bilo, nije ovo prvi put da me ovakva tema nagne na razmisljanje.
U pocetku, mog boravka ovde, bio sam ubedjen da su za red i mir odgovorni "prljavi nemacki policajci", a onda sam shvatio da njih bas i nema toliko, kolike su bile moje predrasude.
Potom su mi pali na pamet "debeli i ugladjeni" advokati, koji jedva cekaju da neko napravi sranje, kako bi mogli dobro da kasiraju, medjutim i tu sam se prevario.
Na redu su bili "uskladjeni zakoni" do u sitna jaja, kao i politicari koji su bili zaduzeni za donosenje i postovanje isith(kako za sve tako i za njih).
Onda sam bio ubedjen da je "germanski mentalitet", koji je zaboga toliko napredniji od naseg "balkanskog"...pricam ti pricu
Svako od ovih navedenih je po malo zasluzan, sto su "oni takvi, a mi ovakvi", ali je to i dalje daleko od pravog razloga.
Ucenje svojih najdrazih bica od najranijih dana, sta je pravilno, posteno, cestito...a sta suprotno tome, nevezano za materijalno nasledje i imucstvo, je nesto sto je u nasem drustvu,
u dobrom procentu, iscezlo...pokidala se ta karika i veoma je tesko to opet "zavariti". Kad, kako i zasto se to desilo, prepustam svakom individuelno, da razmisli i donese svoj zaljucak.
Daleko od toga, krade se i ovde, vrse se sve moguce malverzacije, na svim nivoima, ali iskren da budem, ne secam se da sam video kako "lopov"(zvuci mozda grubo) proziva "pokradenog",
sto ovaj trazi svoje pravo i nadoknadu za bespravno otudjenim. Najskasnije je to bio trenutak, gde je neko trebao da se zabrine...ne samo u ovom primeru, naravno!
E, posto se cika Bole, lepo iskakio i usput ispio casu lepog crnog francuskog vina(koje je i zasluzno za ovaj tekst
), sad cu da vam pozelim prijatno vece i laku noc!!!
Ziveli