Sa zanimanjem pratim ovu temu i sve se mašam tastature da i ja napišem po nešto, Moj podnaslov bi bio „vidjenje jednog kirisnika“, jer upravo juče sam napunio godinu dana kako imam d600. I odmah da kažem, nisam kupio aparat tako što sam ušao u radnju i rekao „dajte mi jedan aparat“, već sam pre toga pročitao SVE što se u tom trenutku našlo na forumu, pozitivno i ono negativno, a tu spadaju čuvene fleke na senzoru. Dakle, znao sam za falinku. I ipak sam kupio d600. Svako razuman ne bi kupio nešto za šta unapred zna da ima manu. Pa ipak... kupih ga. Ja sam godinama veran Nikonu i prosto to je stvar ličnog osećanja i vernosti. Odnos prema drugim markama, pre svega Canonu vidim kao večitu priču sa temomb] Partizan vs Zvezda. [/b]No, pošteno govoreći, zasmeta mi kad se u našem lepom hobiju pojavi toliko navijačkih strasti koje najčešće zamagle i objektivnost i suštinu stvari.
Objektivno govoreći, d600 je sjajan aparat u svakom pogledu, onom tehničkom i onom cenovnom. Zadovoljstvo je raditi sa njim, mogućnosti su mu ogromne, mnogo dobrorog je rečeno o ovom modelu I u dobrim i objektivnim testovima širom sveta. Ali...e to ali devojci sreću kvari. Moje iskustvo sa prljanjem senzora je dvojako. Razočaran sam količinom prljavštine koja se nakupila posle samo nekih 5000 snimaka. Tu prljavštinu mi amateri ne možemo da skinemo onom dust off procedurom iz uputstva ili pratećii uputstva sa youtuba; ona se samo razmaže i sve bude još gore (usput, nikako ne radite sami čišćenja, to na youtub-u najčešće nisu dobra uputstva istvari samo napravite gorim). Servis Nikona je bio vrlo profesionalan, očistili su senzor i ja sam bio zadivljen kvalitetom čišćenja. Ali sada i oprezan. Posle samo par stotina snimaka napravio sam novi test (snimite nebo bez oblaka na f 22+) i... avaj, fleke – u količini ne baš kao prvi put - ali fleke! Kod drugog čišćenja, servis je zamenio shutter i sada čekam rezultat... Dakle, moj pozitivan utisak je reakcija servisa u svemu kao što je Nikon obećao, ali ko voli da ide po servisima!
Jesam li razočaran? Pa jesam, ipak je to Nikon,sam svetski vrh. Kako je ovaj model Made in Thailand i pri tom bila slaba quality control, dogodilo se što se dogodilo. Razočaran sam posebno Nikonovom ćutnjom. Pa da li je moguće da su mislili da će stvar tek tako da prodje! Verujem da se sećate da su veliki i poznati proizvodjači automobila povlačili i besplatno servisirali hiljade automobila odredjenog modela zbog mnogo većih grešaka kao kočioni sistem, gde je glava u pitanju! Dakle, greške se dešavaju svuda. Nikonova najveća greška je što je ćutao i sada to plaća. Da je odmah rekao: kriv sam, sve ću da popravim, povučem, možda je još mogao da ispadne heroj koji brine o svojim mušterjama ( i pokloni im neku gadget sitnicu, onako reda radi, na primer). Ovako, neka advokatska kancelarija iz SAD sprema tužbu protiv Nikona zbog modela d600 (i ja sam se priključio).
I da zaključim: d600 je sjajan aparat u svemu sem u prljanju senzora. Mada težak amater, dozvoljavam sebi da kažem da je to foto aparat visokog kvaliteta. Ipak, kada bih danas ušao u radnju i rekao „dajte mi jedan aparat“ a oni rekli „imate odličan d600, bla, bla“, svakako bih odogovrio:“ da, može Nikon ali drugi model, molim“. Ostajem veran firmi jer sam na Nikon navikao i jer je objektivno dobar, ali neću da me za moje pare boli glava, pa čak ni oko najsitnijeg mogućeg detalja. Senzor, to, ipak nije...