Nakon nekog vremena druzenja sa aparatom, mislim da je vrijeme da podijelim sa vama utiske. Necu ici nikakvim posebnim redoslijedom, nego kako mi sta padne na pamet. Posto sam od dslr-ova najvise koristio Nikon D3000, onda cu poredjenja navoditi u odnosu na njega.
Ajde da krenem s' vana. Sto se tice ergonomije, bolja je za nijansu nego na d3000. Grip je nesto duzi, tako da ipak nesto, ljepse stoji u ruci. Nije to sad neka velika razlika, ali se ipak primijeti. I sama izrada gripa je bolja, odnosno guma kojom je oblozen. Takodje, i ono mjesto za palac nazad ima finu gumu, pa i to doprinosi boljoj ergonomiji.
Posto d3000 nije imao Live View, a ovaj ga ima, sam taster za pokretanje je na solidnom mjestu. Mada bih ipak vise volio da su postavili onu polugicu, kao na D7000 i ostalim. Isto tako, i onaj taster za pokretanje snimanja videa mi je bezveze. Mogli su ga, opet spominjem, kao na D7000, napraviti unutar polugice. Ili, ako je vec ovako odluceno, onda da se njegova funkcija moze programirati. Ovako, samo radi kada je LV ukljucen. I samo to i radi... Pocetak i kraj snimanja.
Ostatak tastera je na ok mjestima. Trebalo mi je nesto vremena da se naviknem na zamjenu mjesta nekim tasterima (za zumiranje prilikom pregleda slike, na d3000 je bio donji lijevo, a sada je u sredini lijevo. ISto tako, gdje je sada onaj taster za pocetak snimanja, tu je na d3000 bio taster za paljenje i gasenje displeja). Nije to nista pretjerano, samo zahtijeva neko vrijeme privikavanja.
Takodje, zamjerka ide i na ono sto su svi uvijek spominjali kao manu na Nikonu, a to je da ne pamti zadnji mod okidanja. Tj, pamti, osim u slucaju odlozenog okidanja. A posto volim nocnu fotografiju, onda mi je veoma iritantno da svaki put, tj za svaki snimak, podesavam ponovo. Doduse, bolje je nego na d3000, gdje se svaki put moralo kroz menije to podesavati, a ovde ipak ima poseban taster. Ipak, to su glupo napravili.
Najveca zamjerka ide na los LV. Kada su ga vec ubacili, mogli su bar normalno da ga naprave. Ovako, idiotski. U M modu se vrlo malo toga moze podesavati, sto je apsolutni idiotizam...... Ako zelim nocu da slikam uz koristenje LV-a, moram u S modu, ali mi onda otvor blende sad podesava, sto mi cesto ne odgovara... U sustini, LV je beskoristan tada.
Sto se tice kvaliteta fotografije, tu sam odusevljen. Stvarno nemam nikakvih zamjerki. Odlicno kontrolise sum (nikakvih problema cak ni na 1600, dok se d3000 vec na 400 malo mucio, a preko toga je bio skoro pa neupotrebljiv.), dinamicki opseg je prilicno dobar (mada se ne bih bunio da je jos malo bolji). AF je solidan, za ovu klasu aparata. Mogao bi biti brzi, ali, kao sto rekoh, za ovu klasu je sasvim dobar.
Metering je takodje dobar, bilo u matrix modu, bilo u center. Spot ne koristim.
Jos jedna zamjerka ide ka trazilu, tj, prikazom u njemu. Prikaz tacaka kod D3000 je bio fenomenalan. U svakom trenutku i u svim uslovima se bez ikakvih problema vidjela trenutno izabrana tacka. Ovde, u otezanim uslovima (slabije ili veoma jako osvjetljenje) cesto nemam blage veze koja je tacka izabrana jer se jednostavno ne vidi. Ili, ako se vidi crvena tackica, ne mogu da skontam gdje je (pogotovo problem izrazen po vertikali, odnosno tacka iznad ili tacka ispod centralne). Puno puta mi se to desilo. Onda moram da okrenem aparat prema necemu sto ima bolji kontrast, pa da mogu odabrati tacku i tek onda vratiti na zeljeni predmet/osobu. To mi je u sustini i najveca zamjerka.
Sto se tice trajanja baterije, nemam primjedbi. Moze izdrzati oko 400 fotografija sa blicem u nesto bolje osvijeteljenom podrucju (hocu reci, ne mora blic da radi punom snagom) i jos plus oko 30-50 bez blica. Ako se blic ne koristi ili se vrlo malo koristi, mislim da bi mogao i preko 600 bez problema. Za vecinu korisnika kojima je aparat namijenjen, i vise nego dobro. Tu je nesto bolji od D3000, koji je mogao 400-500 snimaka da izvuce, i to vecinom bez koristenja blica. Ako se blic vise koristio, nije mogao preko 350.
Burst je primjetno bolji nego na d3000, a i bafer je neuporedivo veci. Cak i sa ogromnom razlikom u rezoluciji, d3200 moze bez ikakvih problema 10 snikama odjednom. Tj, toliko sam ja probao. Mada, koliko sam procitao, moze i puno vise od toga da izgura bez zastoja. D3000 je mogao 5-6 i onda je dolazilo do drasticnog usporenja.
Kvalitet ekrana je takodje neuporedivo bolji nego na d3000. Rezolucija, reprodukcija boja, svjetlina... Ma, ogromna razlika.
Ono sto je vise puta u raznim testovima napomenuto, za bateriju i leziste, sam i ja primijetio. Kada se otvore vratasca, i otkoci kocnica, jednostavno baterija nekad nece da izadje, pa se aparat mora malo promrdati. Ali, nista problematicno.
Uglavnom, ima samo tih par iritantnih propusta, a sve ostalo je fenomenalno. Aparat koji bih svakome preporucio!