Storm,
pratim vec dosta dugo tvoje testove (jos od kada sam pre par godina imao slicne muke kao sada,pa sam prelomio na D3100).
Imam ogromne dileme,pa molim tebe i ostale canove da mi pomognu svojim savetima i znanjem.
3 godine se bavim stock fotografijom sa mojim nikonom d3100.
Doslo je vreme (tacnije materijalna situacija), da pocnem da se nadam da ce mi kvalitet fotografija a samim tim i prodaja skociti ako uradim nesto i po pitanju opreme.
Prvo na sta sam pucao je bio d7100...onda sam malo vagao pa sam se spustio na d7000...a onda sam po raznoraznim testovima video da po pitanju kvaliteta fotografije nema velike razlike izmedju d7000 i d5200...
A na kraju nadjem i ovaj tvoj test i za D3200 onda shvatim kako se osecao sv. Petar kada je izabrao kajganu umesto suva leba.
Prvo...meni je najvaznije da su fotografije ostre...uglavnom radim u studiju a i napolju kad slikam ,u vecini slucajeva fotkam sa stalka i na tanane.
Zaista mi nije cimanje da ulazim u meni i podesavam nesto sto d7000 i d7100 imaju na dugmicu.
Aparat pazim kao dete,pa mi ne treba magnezijum...
Nisam siguran koliko bi meni kao fotografu koji uglavnom slika staticne teme,39 il vise tacaka znacilo,sto se tice para.
Znaci meni su samo pare i finalni proizvod-fotografija najvazniji...a ako moram da se mala vise cimam,to ulazi u deo ustede.
Druga stvar. Planiram da kupim Nikon 105mm macro i to je glavni razlog zasto gledam jeftiniji aparat.
Da li ti i ostali koji budu raspolozeni da mi pomognu,mislite da je to dobra logika?
Vrlo dobro staklo na D3200 jeftiniji aparat sa jakim senzorom...ili bi ste mi preporucili drugi aparat-d5100,d5200,d7000? Samo me ostrina,boje i celokupan kvalitet fotografija zanima...ne treba mi komfor.
Objektiv sigurno kupujem,samo me aparat kopka.
Od objektiva imam 35mm,50mm,55-200mm...i dodajem jos taj 105mm macro.
Kad sam vec kod objektiva,kopka me i onaj nikonov 85mm macro...nije mi problem sto kazu da malo duze fokusira,nigde ne zurim tokom fotkanja. Samo me zanima da li ima nekog velikog i konkretnog razloga uzimati 105mm macro umesto 85mm macro.
Izvinjavam se na duzini pisma,al nadam se da kapirate,jer svakog od nas svrbi kada treba nesto da kupi a da se posle ne kaje.
Storm,
prvenstveno ti hvala za sve tvoje testove koje citam tokom cele godine,a onda ti i unapred hvala i na odgovoru!