U japanu je u prvoj polovini godine Canon uzeo 60% a nikon 30% trzista. Na amazonu bolje ide Canon, a mkIII je ispred d800.
D800 je krenuo u prodaju tek na kraju drugog kvartala ako se ne varam. Na Amazonu je jedno vreme D800 bio u prvih 5 prodatih aparata dok mkIII nije bio ni u prvih 100 što je porazno obzirom na nekadašnju prodaju mkII. Sada je na Amazonu mkIII svega 2 mesta ispred D800 s tim što ima trend opadanja, a D800 trend rasta. Do kraja godine D600 će mislim tek da počne da razbija sa prodajom obzirom da se problem oko prašine na senzoru po svemu sudeći rešava. Čak je Cicala koji je i digao prašinu pomenuo da se smanjuje lubrikacija posle izvesnog broja okidanja što znači da jedno do dva čišćenja rešavaju problem... nešto u šta sam verovao pre mesec i po dana i pisao o tome 'nako na neviđeno. Nešto što je bilo prisutno na pojedinim D7000 serijama. I tako... Videćemo na godišnjem preseku kako stvari stoje.
Što se tiče rezolucije i kukanja ljudi na istu... Pa ne znam. Ja nešto ne vidim da ljudi koji imaju D800 kukaju zbog rezolucije bez obzira da li su stokeri ili ne. Ne znam kojoj to vrsti fotografa velika rezolucija smeta, a da nisu fotoreporteri i svadbari. Njima generalno ne treba, a svima ostalima treba itekako.
Što se tiče hardverske zahtevnosti u obradi... ako radite jpeg fotke to sve leti i na vrlo prosečnoj mašini. Npr. moj laptop (i3, 2GB RAM-a, Radeon HD 4770) barata s njima bez ikakvih problema. Rad sa RAW-om i PSD fajlovima na ovoj mašini jeste spor u to nema sumnje ali razlika nije drastična od onoga što sam imao sa 21mpix na mkII. Znači i jedno i drugo je bilo prilično neugodno. Na jačoj desktop mašini na kojoj inače radim sve leti, a letelo je i na mašini pre nje (Phenom 6Core, Radeon HD4850) bitno je samo da se ima 8GB RAM-a zbog veličine PSD fajlova koja prelazi skoro uvek 200MB. Znači u principu bitan je samo RAM. Procesor i grafička uopšte ne moraju da budu džedajski.
Dalje... D800 podržava SD kartice koje su zaista jeftine i u dosadašnjoj praksi su mi se pokazale odlično. Toliko dobro da jednostavno CF karticu koristim samo kad želim da imam dve kartice u aparatu. Koristim dve SanDisk 45MB/s kartice i nemam nikakvih poteškoća ni prilikom većih rafala. Znači radi odlično.
Sa druge strane rezolucija od 36mpix je zaista fenomenalan komfor. Razlika u detaljima je izuzetna. Rezerva koja se tim dobija u naknadnoj obradi čini nenadoknadivu prednost. Možete sebi dozvoliti nezamislivu slobodu u obradi i redukcijom rezlucije na 50% dobijate savršeno čiste fajlove na 18mpix. Ljudi, pa ja stvarno ne znam ko može na to da se žali?? Sem opet kažem fotoreportera kojima je bitan rafal, a D800 nije šampion u tome (verovatno zbog velike rezolucije) i svadbara koji (barem kod nas) bepaju po 2.000 jpeg fotki po venčanju.
Eto ja se malo raspisao