Roćko, rode, biću onakav kakav sam i na forumu i u real life: po tvom pisanju, ti blage veze nemaš sa fotografijom. Ne znaš šta bi kupio, ne znaš šta bi fotografisao (to je suštinski prevod "ja bih da slikam sve), ne barataš osnovnim pojmovima, a najbitnije ti je da je mašina koju kupuješ "najbolja" (iako nisi siguran šta bi to značilo) i najskuplja.
Evo ti mene živog: ja sam za aparat i opremu dao oko 2000 evra, sa sve torbom i karticama. Pošto sam Nikondžija, uzeo sam D7000, kao telo koje neću menjati bar sledeće dve godine i na kojem ću učiti da fotografišem, kažem učiti, jer ne smatram sebe fotografom, već učenikom. Neke fotke koje sam objavio na ovom forumu su dobile kritike, neke pohvale, neke i kritike i pohvale, i to je sasvim prirodan način učenja sa opremom za koju smatram da je dovoljna za moj level of expertise. Mogao sam da pozajmim još hiljadu ili dve evra recimo, pa uzmem neki D700 i odgovarajuće staklo, i onda se šetam okolo sa skupom opremom koju ne znam da iskoristim do maksimuma. A D7k je moj treći DSLR.
Evo ti moj savet od srca: ne bacaj pare uzalud, čak iako nisu tvoje, tim pre. Uzmi Nikon D3100 sa kit objektivom i nekim makro i zumom, i počni da učiš, najpre operisanje DSLR-om, pa onda osnove fotografije i slikaj, slikaj, slikaj i slikaj. Objavljuj fotke ovde, skupljaj kritike i pohvale, vidi šta valja, šta ne valja, ispravljaj se, onda stani i pogledaj koje si motive i na kojim žižnim daljinama najviše slikao i kupi odgovarajuća stakla, što bolja možeš, a promeni i telo.
Toliko.