Ma nema razloga da se zbunjujes.
G9,
G10 ili sada aktuelni
G12 je Canonova serija prosumera. Drzeci se originalne zamisli, kod njih se jos uvek pojavljuje senzor od 1/1.7" koji je veci od klasicnog kompakta.
Najnoviji G12 ima potpuno isti senzor kao onaj prvopreporuceni
S95 kompakt; sa tim sto je S95 manji, laksi i jeftiniji, a ima i za ceo korak vecu blendu te mi je zato prvi pao na pamet.
Problem sa svima njima je cena. Obican turista u principu ne voli da vuce koferce od 2kg sa opremom za snimanje, kada uvece seta po Rimu ili Parizu. Stavise, to ga zestoko umara. Zato on kupuje G12 prosumer za iste pare koliko kosta DSLR, potpuno svestan da na ustrb kvaliteta slike dobija izuzetnu mobilnost i opustenost u radu. Takodje je svestan da je na njegovom prosumeru od 530E slika duplo bolja nego na klasicnom kompaktu od 170E. Nije bas linearan rast cena, ali sta je tu je.
Naprotiv, ti bas insistiras na velikom aparatu. Zato nam je i palo na pamet da preporucimo DSLR kao Nikon D3100 ili Canon 1100D.
Ovde na forumu je postala praksa da se preporucuje Canon, jer se prokletstvo te klase Nikona (D3100, D5100 pa cak i D90) odrazava kada covek pokusa da prosiri svoju paletu objektiva i onda naleti na problem kompatibilnosti.
Canon 550D je osetno bolji aparat - detaljniji senzor, 4x bolji LCD, manuelne kotrole videa. Ako stvarno imas vremena da koristis sve te opcije, da snimas u RAW, masovno obradjujes slike, snimas video sa stativa ( jer drugacije nije preporucivo) onda uzmi njega. Ako ne, onda bolje sacuvaj pare za bolje objektive.
Onaj 600D od bitnih stvari dodaje samo rotacioni ekran. Da li to vredi dodatnih 130E, je subjektivna stvar.
Nema tu puno opcija, a covek mora sam da odluci sta mu donosi najvise radosti za ulozene novce.
Meni se licno cini da je danas kvalitet slike dovoljno dobar na svakom DSLR-u, i da biram za sebe vise bih se orijentisao na fizicke mogucnosti aparata.
Ako volim recimo da snimam maro-video snimke (mrave koji skupljaju hranu) onda cu verovatno zeleti da imam taj obrtni ekran, jer ce mi se posle 15 minuta ukociti vrat.
Ako mi ne odgovara polozaj tockica na Nikonu, uzecu Canon.
Ako mi aparat klizi iz ruku, onda dzaba sve.