Što se tiče pojma "kvalitet videa", malo pojasni šta je tebi tu primarno.
Da li se to odnosi na rezoluciju, nivo šuma, kolorit, ekspoziciju...?
Što se tiče oštrine videa, pomenuti Canon aparati ti neće dati maksimalnu Full HD rezoluciju u praksi i tome se ne priča dovoljno.
Takođe se nekim stvarima pridaje više negativnosti nego što je zasluženo.
Ja sam imao i dosta koristio i testirao foto i video modove na 500D, 600D, 700D, 70D i sada 80D.
Svaki od tih aparata ima svoje dobre strane i neke nedostatke, ali takođe svaki noviji je radio bolje, naročito video.
600D je imao malo više kolornog i grubog šuma u mračnim uslovima od 700D. Takođe nepostojanje video fokusa je skoro uvek rezultovalo malom greškom u fokusu pa je video izgledao mutnniji. Tako da njega preskoči za video.
700D ima nešto bolji senzor, malo više dinamike, malo oštriju sliku i bolju ekspoziciju.
Uz prilično upotrebljiv video AF, sasvim lep video može da se napravi. Naravno, većina snimaka koji se prikazuju u testovima su snimani u Standard picture style, koji ne izvlači maksimum iz aparata najviše u pogledu rezolucije.
Nisam siguran koliko bi dobio sa 750D jer mu AF nije mnogo bolji od 700D. Tek je 70D, koji je prvi Canon sa dual pixel AF, zadao domaći ostalima, a i dalje je konkurentan na tom polju.
650D i svi ostali sa ekranom osetljivim na dodir imaju touch focus kao na mobilnim telefonima, a to si mogao i videti na Youtube
Da li je neki aparat za početnike ili ne, teško je reći. Meni lično je Canon najlakši za snalaženje.
Sony ima dosta opcija za ozbiljan rad, ali za početnike je svakako to prekomplikovano ako zađeš u manuelne modove.
S' druge strane auto mod ti neće uvek odraditi ono što želiš i moja iskustva su da ćeš imati više promašaja kod Sony aparata naročito kod balansa bele.
Što se tiče objektiva, mislim da je Canon dosta u prednosti kod nas s' obzirom na izbor, rasprostranjenost i cenu.
Kvalitet fotografije kod svih tih aparata, Canon, Sony, Nikon..., je sličan za normalno slikanje. postoje razlike ako kreneš u egzibicije teranja aparata do maksimalnih granica.
Da dodam da sam 700D imao 3,5 godine, a to je najduže od svih drugih (nije bez razloga). Za sada posle godinu i po sa 80D još uvek ne nameravam da ga menjam. Iako je 70D bio odličan aparat, 80D nešto drugo u mnogim detaljima koji na kraju ispadnu prilično bitni. Ti detalji se primete tek upotrebom.