Uspešnost ove priče će zavisiti pre svega od toga da li je Canon stvarno sam sa sobom rasčistio oko toga šta planira... ili nije. Ako nije, ovo će imati sudbinu kao i EOS M - sistem koji se dobro prodaje (jer je solidan i jer je Canon), ali koji suštinski ne prati trendove i večito kaska nekoliko koraka iza društvanceta sa naočarama u boji.
S obzirom da će ovaj aparat navodno imati bateriju koju imaju i svi Canon FF DSLR-ovi (izuzev serije 1), biće kristalno jasno koliki je jaz u autonomiji između dva koncepta. I pored svih dobrobiti koje je MILC doneo, suština ipak ne dobacuje dalje od bolje prilagođenosti za video i sve što uz to ide. Fotografi većinom i tako gledaju da pronađu gde je čačkalica kojom je rafal ostao zaglavljen, pa ih isti ne impresionira skoro nikad... osim ako se ne bave akcionom fotografijom. Hoću da kažem da brz rafal ne čini aparat. Druge stvari ga čine. Canon je (možda) rešio da uvođenjem novog bajoneta i zadržavanjem najviše kompatibilnosti sa starom optikom, stavi tačku na EF i da polako izvrši tranziciju na MILC, gde će većina narednih modela biti bez ogledala, čak i onda kada telo bude gabarita klasičnog DSLR-a. Ja i dan-danas nisam naleteo na MILC čiji me EVF impresionira... tako da ne vidim kako to može biti naprečac rešeno. Nekome EVF odgovara, ali meni ne. Mogu da ga trpim, ali to onda ipak ne bi bilo uživanje, nego ozbiljan kompromis. AF gotovo da više i nije problem. Poslednjih par MILC-eva koje sam probao, uverili su me u to. Znači, može biti samo bolje. Gore ne može. Što je super. Cene moraju dole, jer je sad ovo berba ušiju na konto tržišne popularnosti. MILC u proizvodnji mora da košta najviše polovinu cene pristojnog DSLR-a, ako ne i manje, da bi se reklo da smo na istome, jer je to u elektro-mehaničkom smislu tek malo komplikovanije od telefona. Hiperbola ili ne, ako malo razmislite - to je to. Svaki kompakt je komplikovaniji, jer poseduje i objektiv. MILC ima senzor i procesor. Sve što ima i telefon, s tim da je senzor veći, a procesor (verovatno) sporiji.
Nikon je (po meni) konačno napravio rez koji im je odavno trebao. Čak, oni su u mnogo većem problemu nego Canon. Canon je sa svojim relikvijama raskrstio davne '87., dok Nikon mulja sa "hiljadugodišnjim bajonetom" već skoro celi vek. To toliko nema smisla, da samo onaj ko ne želi, ne vidi. Poslednjih par revizija F optike (AF-P i E sufiks) upravo pokazuje koliko mehanika ne može da nadomesti elektroniku, jer vertikalna kompatibilnost ostaje samo na papiru. Većina najnovijih Nikon objektiva prosto ne funkcioniše na starim telima. Kakva je to "kompatibilnost"? Nikonu očito treba i dobar tumač stranih reči i izraza, jer ne kapiraju šta ta reč znači. Ja drugačije ne mogu da objasnim toliki stepen autističnosti. S druge strane Z je dobar korak u pravcu zadržavanja korisničke baze, jer je već skoro godinu i po dana poznato da se komplet kompanija održava na prodajnim rezultatima D850 i pre njega D810 (!), što je blago rečeno - neverovatno. Obično top modeli služe za pokazivanje mišića i kupovinu pro korisničke baze, koja dalje reklamira brend. Međutim, oni su došli do toga da im profit donosi jedan model, što je suluda poslovna praksa. Zato im i treba Z i dobro je što su krenuli tim putem.
Pozdrav