Ja mogu samo da ti pomognem sa adresom gde sam pre par godina kupovao platnene rukavice.
hvala idem ovih dana da proverim sta sve imaju, ko zna sta sve nadjem tamo
HTZ uvek treba
Za ostalo... čekam da prođeš celu proceduru, opišeš je, pa da i mi ostali krenemo...
pa HW deo je jednostavan, taj "copy adapter" je relativno jeftin, ja sam uzeo neki koji ima M42 i minolta SR zavrsetak prema (d)SLR kameri iz Pariza preko bleja, 20eur je bila sprava i jos 15eur je bila postarina iz Francuske, stigao u nasu postu za 4 dana, onda bio na carini jos 5-6 dana i stigao meni, na to sam platio jos oko 1000din postaru (pdv, troskovi ovoga i onoga.. posto lepo uz njega dodje racun na 20eur ali posto je od fizickog lica ovi nasi naplate pdv + troskove raznorazne, svejendno, opet se isplati) .. znaci ispod 50eur te iskosta sprava. sprava je truba, u sredini trube ima socivo, kvalitetno, stakleno, u to vreme nisu pravili plasticna sra123 kao sada, i ima mogucnost da se "zoom" tockom to mrda tamo vamo (ili ima dva stakla unutra nemam pojma nisam otvarao) i tu ima oznaka x1 pa sve do x2 sto kada se sve spoji je x2 zoom na film, tako da moze da se zumne neki detalj (x2 max) ako zelis na filmu. ono za sta je taj tocak mnogo korisniji je fino fokusiranje..
sa prednje strane trube se nalazi nosac za slajd. kako je ovo "kopir za slajdove" taj nosac je napravljen po dimenzijama da idealno skljocne jedan slajd u njega, ima 2 opruge koje pritisnu slajd uz zadnju stranu metala, otvor velicine prozora na slajdu prema cevki i sa druge strane mutnu belu plastiku koja difuzuje svetlo koje prosvetljuje slajd. nema nikakav svoj izvor svetla. taj ceo nosac se rotira oko cevke 360 stepeni i ima sraf da se stegne u mestu (kako bi namestio da ti film koji skeniras bude paralelan sa filmom/senzorom u aparatu). sa strane trube koja ide u aparat se nalazi jos jedna truba, dakle teleskop, manja truba koja ulazi u vecu trubu, kako se izvlaci manja truba vide se oznake -1, -2, -3.. ne znam -cega. na kraju te manje trube je futer za aparat, u mom slucaju M42 pa na njega navuce minolta SR zavrsetak. ja sam skino minoltin i ostavio M42 koji sam zavio u M42-EOS adapter i zavrnuo u canona. e sad, ovaj M42 na njegovoj trubi ne ulazi bas "lagano" u adapter (imam 4-5 adaptera i ne ulazi ni u jedan bas lagano, moguce da je neki kvazi M42 ili da je plici ili dublji) no svakako moze da se zavrne "skoro skroz" vise nego cvrsto i vise nego zadovoljavajuce drzi. ona teleskopska manja truba / veca truba se izvuce da se odradi fokusiranje filma, za to je neophodno dovesti neko externo svetlo na belu plastiku, ja sam koristio neku jaku led lampu, prvo sam fokusiraju fotku ali to je gotovo nemoguce, onda sam skontao da je bolje da fokusiram "kraj filma" tj prostor izmedju dve fotke
to je ostar ravan rez crne i lepo se fokusira, mala-velika truba spoj je vrlo grub i ima sraf da se fixira ali i kad se idealno fokusira stezanje srafa poremeti fokus
tako da sam skontao da tu odradim grub fokus i onda fino fokusiram za zoom prstenom, to radi zadovoljavajuce, nije bas prijatna procedura ali generalno kad se odradi jednom i stegnu srafovi to je to, na dalje samo vuces film
e sad, posto ja ne skeniram slajdove nego film, ja sam napravio mali "futer" za film iz dva dela i pritno na stampacu, to lepo stisne i ispravi film, vodi ga lagano tako da rukom mozes da vuces film kroz to i skljocas jednu po jednu fotku .. moram da nadjem neki filc ili nesto da oblozim plastiku da mi ne bi grebala film mada ovo za pocetak sto sam probao ne vidim nikakva ostecenja (osim moje prste po filmu)
to je finalno to, stavim aparat sa trubom i filmom na stativ, na drugi stativ turim blic, spojim ih kablom i skljocam
znaci HW prica je vise manje gotova, ono sto sad treba da resim je SW prica, to je vec ozbiljniji problem..