Nisam mislio na razlike te vrste, već sa strane korisnika, tj. fotografa koga zanima krajnji rezultat. Novi Digic ne donosi samo veći fps. Kod 500D vs. 600D (isti Digic) primetna je razlika u koloritu (u nekim momentima naradžasta/crvena/roze iskaču previše na 500D), načinu oštrenja i redukciji šuma (više kolornog šuma kod 600D u odnosu na ukupan šum). Ovo se odnosi na jpeg naravno, ali i on postoji u DSLR-u i mnogi ga koriste. Zatim mislim i na ono što je Langrenus piasao nekoliko postova gore o poređenju 60D vs 650D. Neke stvari se reflektuju i na RAW, npr HTP gde se bazni ISO pomera na 200. Navodim samo primere ukupno gledano jer je teško, a i nebitno za fotografa, odvojiti uticaj Digica od senzora u konkretnom modelu. Ili što je Argon lepo i kratko napisao u drugoj temi
"oko ovog 7d vs 700d...
šta znam, u vreme dok sam imao 7d, fotkao sam jednom sa drugom Perichom jednu istu noćnu scenu u N. Sadu
Ne umem sad sad da objasnim tehničke razloge, ali moj lični utisak je bio da je taj fajl iz 700D bio nekako uverljiviji, dopadljiviji...
Žao mi je sad što nisam sačuvao te fajlove pa će nažalost sve i ostati na tom ličnom utisku." Slikali smo RAW naravno.
Znači na te razlike mislim. Nisam nigde naleteo da ovakve stvari stoje jasno naznačene kao napredak, osim na dpreview ponešto.
U smislu toga potpuno razumem pitanje Langrenusa šta donosi novi Digic, i slična druga pitanja. Jedino mi je drago da su mnogi koji pišu recenzije davno shvatili da ne možeš suditi o aparatu samo na osnovu poređenja specifikacija.
Mali offtopic, ali da se nadovežem na prethodno:
Npr. kod 700D, a verovatno i kod 650D je daleko unpaređen audio ulaz u odnosu na 600D. Pisali su da sad može da se uključi atenuator i šta to nekom običnom videografu znači? A da su napisali sada možete uključiti bilo koji linijski signal, CD player ili master sa miksete u mic in ako snimate neki live događaj, bilo bi mnogo jasnije. Ne tražim da su pomenuli ravan odziv do 20KHz (što nije bio slučaj sa 600D) i povećani odnos signal/šum za oko 20dB što je poprilčno. Druga stvar je koliko nekom to znači, mada se mnogi žale da audio nije unpređen i da treba spoljni snimač. Svi i dalje pričaju copy/paste recept sa 600D za podešavanje zvuka kao da se ništa nije promenilo, a jeste i to mnogo samo treba znati podesiti. Čudno mi je da Canon lične napretke ne reklamira dovoljno ili nikako, ali to je neka treća priča.
P. S. Koja budala meri frekventni odziv, odnos signal/šum, preciznost i tačnost VU metra i sl. na DSLR aparatu
pa eto... ja.