Da jasno, nista mi ne govori sa podesavanjima se snalazim nikako, komplikovao je ali sta ces i sa ovih par parametara eksperimentisem a ne nesto jos da ubacujem sto nemam predstavu sta je, doduse gledao sam danas par snimaka oko podesavanja ali ne vredi kada nemam nikakvo predznanje o ovome.
Sto se tice lampi ajde da malo napisem o tome posto mislim da ima veze sa fotografijom pa ce mozda nekada nekome da koristi a uzgred da bude jasnije sta se tu zapravo trazi. Snop nije prioritet, nego da se vidi kako ta lampa daje svetlost u to u sta je uperena ili ispred nje. Pre ne znam godinu, godinu i po, kontaktirali su me neki ljudi koji se bave fotografijom i slicno cini mi se nisam siguran, ali mislim da se u jednom od slucaja radilo o Petrovaradinskoj tvrdjavi gde su koliko se secam slikali neke podzemne tunele, pecinice ili sta god i trebalo im je dosvetljavanje ili kako se god kaze pa su onda te slike koje naprave iz raznih uglova sklapali u onaj 360 stepeni pogled itd. E sada njima su trebale lampe to se dobro secam sa neutralnom bojom svetlosti to jest diode koje isijavaju oko od 4000 - 5000 kelvina temperaturu, sto ja naravno nisam imao jer 99% radim sa hladno belim diodama, takodje posao im je igrala samo zumabilna lampa koja ima stelujuci snop od jako uskog i velikog dobacaja do totalnog rasirenja i pokrivanja ogromnog prostora ispred same lampe.
Onda sam od prijatelja cuo koji ima rodjaka na rts-u koji radi kao kemerman nesto nemam pojma, pa oni takodje u situacijama kada je uz pomoc stapa i kanapa dosvetljavaju odredjene kadrove sa slicnim lampama ( mnogo jeftinijim ali im verovatno zavrsavaju posao ). U sustini postoji nekoliko osnovnih vrsta lampi i namena, ukratko. Thrower i flooder, thrower je lampa koja koncentrise snop svetlosti u sto uzu tacku tako da bi imala sto veci dobacaj to jest da bi se svetlost videla na sto vecoj daljini to jest dosegnula nekih 300-500 m ( trenutno imaju lampe koje idu preko 1000 m ), flooder je ono sto bi potencijalno nekome trebalo ko se bavi fotografijom za dosvetljavanje to je lampa koja ima siri snop i rasprsava svetlost u sirem luku i nema neki dobacaj ali zato pokriva sa dosta vise svetla okolo. Zumabilne lampe su i ako ih dosta ljudi izbegava po meni ponajbolje, ona moze da bude i jedno i drugo ( primer je one prve dve slike sto sam okacio samo je tu slikan potpuni zum to jest dobacaj bez rasprsavanja svetlosti u svim pravcima ), prednost njih je kada rasirite snop on je ravnomerno rasporedjen svuda, dok kod floodera bez zuma imate situacije da svetlost ide okolo ali da je neravnomerno rasporedjena to jest jaca je u centru nego sa strane...
Uglavnom ako nekome treba pomoc oko lampi i dosvetljavanja za fotografisanje uputite ga kod mene, rado cu pomoci, posto sam imao dosta kvalitetnih lampi, pa ga mozda mogu uputiti sta da trazi.
Evo jednog primera sa lampom koja isijava 9000 lumena, lampa je toliko jaka da kamera mora da se postavi desetak metara iza jer da se stavi blize apsolutno bi sve bilo belo od ogromne svetlosti i sa ovakvim lampama recimo nikako nije moguce slikati sa metodom lampa i kamera sto blize.
Sto se tice CHDK saznao sam da ovaj aparat ne moze da menja podesavanja u video modu, medjutim ima neka skripta koja se stavlja pa se onda moze dobiti nesto od opcija, pretrazio sam forum ovde ali vidim da se o ovom CHDK nije uopste pisalo do sada ( bar pretraga ne izbacuje nista ), pa eto moracu sam da se pozabavim time u narednom periodu.
A sto se tice onoga sto sam veceras uslikao, jos uvek su mi potrebne vezbe da dodjem do onoga sto mi treba, ja licno smatram ove slike sto sam izbacio sa Sonijem sto su slikane da nisu zapravo takve medjutim covek mi kaze da mu je to napribliznije oku... Evo nesto od veceras, i mogu samo da kazem da mi se svidja ovaj raw sto sam onako bezveze na zadnoj slici promenio malo.
Flooder
Thrower
RAW