Samo nisi naveo mora li biti novo ili može i polovno? Ako bi aparat koristio kao hobi fotografisanje(a tu računam fotografisanje kućnih ljubimaca na otvorenom, fotografisanje sa izleta i sa mora), onda ti je pravi izbor superzum.Nije da navijam, ali ja sam prezadovoljan sa svojim superzumom Canon sx50 hs, koji se više ne proizvodi,
ali meni za fotografisanje po danu kad ima dovoljno svjetlosti-sasvim dovoljan!Ovo sam boldirao jer tu upravo leži zec-te superzumove zbog veličine senzora(koji su mnogo manji od dSLR-a) možeš koristiti po danu kad je sunčan dan fotografišući iz ruke.Već kako pada veče i manje svjetlosti ima morat ćeš povećavati ISO, a povećavanjem ISO dobijaš upotrebom superzuma veliki šum na fotografiji(pronadji šta je ISO ako tek ulaziš u fotografisanje....), ako fotkaš iz ruke,
a ako misliš fotografisati gradsku arhitekturu noću onda ti je neophodan stativ.Pretpostavljam da ćeš pitati da li se pozadina može "zamutiti"(DOF) sa superzumom-da, može, samo malo prakse treba.Sve u svemu, ono što si naveo ja bih na tvom mjestu kupio superzum, jer ako kupiš dSLR onda budi spreman da kupiš još i ekterni blic, 2-3 objektiva, fotoruksak ili fototorbu.......rupa bez dna sa dSLR-om.....